14 września 2014

em em, czyli marcherwkowe muffiny

muffiny marchewkowe

Dzisiaj będzie prosto i szybko, ale jakże smacznie. Kto próbował, ten wie.


Składniki na 12 sztuk:


  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 czubata łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ok. 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 2 duże jajka
  • 3/4 szklanki oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • 2 szklanki startej marchwi
  • 5 łyżek rodzynek


Rodzynki zalać wrzątkiem i pozostawić na 10 min. Odsączyć.

Mąkę przesiać do miski i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem, imbirem, gałką muszkatołową, cukrem i cukrem wanilinowym. W drugiej misce wymieszać jajka z olejem. Do suchych składników wlać mokre. Dodać startą marchew i rodzynki. Wymieszać łyżką.

Wyłożone papilotkami foremki napełniać ciastem do ponad 3/4 wysokości. Piec ok. 25 minut (sprawdzać patyczkiem) w 180oC. Wystudzić.

Wierzch muffinek można polać lukrem pomarańczowym: 1 i 1/4 szklanki cukru pudru starannie wymieszać z 2-3 łyżkami soku pomarańczowego  oraz 2 łyżeczkami startej skórki pomarańczowej.



1 komentarz :

  1. takie niepozorne, a jakże smaczne. uwielbiam muffinki :)

    OdpowiedzUsuń