21 marca 2015

sernik chałwowy

sernik chałwowy

na sezamowym spodzie


Lubię chałwę, o, tak, lubię :). Jakiś czas temu naszło mnie na krem chałwowy [wykorzystany do angel food cake tutaj], ale to za mało, chciałem jeszcze jakoś wykorzystać chałwę, połączyć z czymś jej smak. Przyszedł mi do głowy sernik, bo sernik to takie uniwersalne ciasto, do którego można dodawać przeróżne smaki. Poszperałem w internecie i znalazłem przepis, na którym nieco się wzorowałem [tutaj], a nieco pozmieniałem, by stworzyć poniższy sernik chałwowy ze śmietanową pianką.


Składniki na masę serową
[składniki powinny być w temperaturze pokojowej]:

• 400 g chałwy waniliowej
• 100-150 ml śmietanki kremówki 30%
• 750 g zmielonego twarogu
• 250 g mascarpone
• 3 łyżki mąki ziemniaczanej
• pół szklanki cukru [opcjonalnie, jeśli potrzeba]
• 5 jajek

na kruchy spód:


  • 120 g masła
  • 250 g mąki pszennej
  • 2-3 łyżki śmietany
  • ok. 90 g sezamków

na wierz [śmietanowa pianka]:


  • ok. 200 g gęstej śmietany 12% lub 18%.
  • 1 łyżka cukru wanilinowego


Spód:
Mąkę zmiksować z sezamkami (sezamki można też drobno pokruszyć i wymieszać z mąką). Dodać pokrojone w kostkę masło oraz śmietanę. Zagnieść ciasto. Ciastem wykleić wyłożony papierem do pieczenia spód tortownicy.

Masa serowa:
Chałwę pokruszyć do garnka, zalać śmietanką i podgrzać do rozpuszczenia się chałwy, mieszając co jakiś czas, aby chałwa się nie przypaliła. Odstawić do całkowitego wystygnięcia.

Twaróg zmiksować z serkiem mascarpone. Dodać cukier [tylko jeśli ser był kwaskowaty; można też dodać cukier na koniec, jeśli uznamy, ze masa serowa jest za mało słodka] i mąkę ziemniaczaną a następnie kolejno wmiksowywać po jednym jajku. Na koniec dodać przygotowaną wcześniej masę chłwową i zmiksować do połączenia się składników.

Masę wylać na sezamowy spód. Piec w 175°C przez 15 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 120°C i piec jeszcze przez 90 min. Sernik można ustawić na kratce, a pod nią umieścić wrzącą wodę.

Wierzch:
Śmietanę wymieszać z cukrem wanilinowym. Wylać na upieczony sernik i włożyć z powrotem do piekarnika (120°C) jeszcze na 15 minut.

Sernik studzić w uchylonym piekarniku, stopniowo otwierając drzwiczki coraz szerzej. Po całkowitym wystudzeniu schować sernik na noc do lodówki (bez przykrycia).



4 komentarze :

  1. Odpowiedzi
    1. I jest bardzo smaczny, choć i bardzo słodki :)

      Usuń
  2. Ja chałwę uwielbiam i muszę kiedyś zrobić taki sernik, bo jestem pewna, że smakowałby świetnie :) Wygląda magicznie i tak kremowo :):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kremowy, choć trudno się go kroi, co chyba wynika właśnie z dodatku chałwy. Mimo tej niedogodności wart jest spróbowania, szczególnie przez smakosza chałwy :).

      Usuń