17 marca 2015

ciasteczka z otrębami

orkiszowe ciasteczka

z otrębami pszennymi


Naszło mnie kilka dni temu na zbożowe ciasteczka z orzechami, które już kiedyś tu prezentowałem [tutaj]. Przy okazji postanowiłem nieco poeksperymentować i zrobić coś swojego. Tak też powstały poniższe kruche i lekkie ciasteczka z mąki orkiszowej i otrąb pszennych.


Składniki:

  • półtorej szklanki mąki orkiszowej
  • półtorej szklanki otrąb pszennych płatków owsianych górskich
  • 3 łyżki mąki pszennej [można dać więcej orkiszowej]
  • ok. pół szklanki cukru trzcinowego
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 130-135 g masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka
  • ok. 90 g gorzkiej posiekanej czekolady

Mąkę przesiać do miski, wymieszać z otrębami, cukrem i sodą. Masło rozpuścić, dodać do niego mleko oraz jajko, wymieszać. Mieszankę wlać do suchych składników i wymieszać dokładnie. Ciasto powinno być dosyć gęste, jeśli potrzeba, można dodać do niego więcej mąki lub, jeśli jest za gęste, nieco mleka. Na koniec wmieszać posiekaną czekoladę.

Ciastka wykładać łyżką na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Rozpłaszczać. Ciastka powinny mieć między sobą minimum centymetr odstępu, ponieważ urosną.

Piec w 185oC przez ok. 18 min. Wystudzić na kratce.



Brak komentarzy :

Prześlij komentarz