Przejdź do głównej zawartości

ciasteczka z otrębami

orkiszowe ciasteczka

z otrębami pszennymi


Naszło mnie kilka dni temu na zbożowe ciasteczka z orzechami, które już kiedyś tu prezentowałem [tutaj]. Przy okazji postanowiłem nieco poeksperymentować i zrobić coś swojego. Tak też powstały poniższe kruche i lekkie ciasteczka z mąki orkiszowej i otrąb pszennych.


Składniki:

  • półtorej szklanki mąki orkiszowej
  • półtorej szklanki otrąb pszennych płatków owsianych górskich
  • 3 łyżki mąki pszennej [można dać więcej orkiszowej]
  • ok. pół szklanki cukru trzcinowego
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 130-135 g masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka
  • ok. 90 g gorzkiej posiekanej czekolady

Mąkę przesiać do miski, wymieszać z otrębami, cukrem i sodą. Masło rozpuścić, dodać do niego mleko oraz jajko, wymieszać. Mieszankę wlać do suchych składników i wymieszać dokładnie. Ciasto powinno być dosyć gęste, jeśli potrzeba, można dodać do niego więcej mąki lub, jeśli jest za gęste, nieco mleka. Na koniec wmieszać posiekaną czekoladę.

Ciastka wykładać łyżką na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Rozpłaszczać. Ciastka powinny mieć między sobą minimum centymetr odstępu, ponieważ urosną.

Piec w 185oC przez ok. 18 min. Wystudzić na kratce.



Komentarze

Popularne

stefanka (miodownik)

stefanka zwana też miodownikiem Jedno z moich ulubionych ciast. Niestety, trzeba przyznać zupełnie szczerze, że jest dosyć czasochłonne. Jednocześnie jednak smak stefanki rekompensuje (przynajmniej mi) czas spędzony w kuchni. Stefanka, zwana w niektórych regionach (czy państwach, np. w Czechach) także miodownikiem, nadaje się na każdą okazję: małe przyjęcia, święta czy też po prostu jako niedzielny deser ;).

dyniowe earl grey

ciasto dyniowe earl grey Najwyższa pora wstawić przepis na ciasto robione już dwa tygodnie temu. Gdy tylko zobaczyłem niniejszy przepis w drugiej części  „Jadłonomii” Marty Dymek,wiedziałem, że muszę spróbować go zrobić. Dobrze pamiętam wspaniały smak ciasteczek z dodatkiem herbaty Earl Grey (tam jednak niezaparzonej), na które przepis znajdziecie tutaj . W cieście dyniowym było równie dobrze, a może i lepiej, bo całość jest wilgotna, rozpływająca się w ustach. Aha! tym, którzy „Jadłonomii” nie znają mówię, że przepis jest wegański, więc niech nie dziwi was brak jajek. Ciasto piekłem w dużej keksówce i zrobiłem mniej więcej półtorej porcji przepisu z książki Dymek. Poniżej moje proporcje

nieuTARTA gruszka

tarta gruszkowa Ostatnio dopadło mnie sporo obowiązków, czasu niewiele, a słodkiego się chce. I to dobrego słodkiego, a nie kupnego. Na szczęście tarta to tylko pół godziny roboty, a może nawet mniej. Poza tym to dobry sposób na wykorzystanie kolejnych sezonowych owoców (i to jednych z moich ulubionych) - gruszek :).