13 marca 2014

kruche ciasteczka ziemne

ciasteczka z orzeszkami ziemnymi i czekoladą
(ps. 
těstъka zъ orěxъmi zemьnъjьmi i čekolědǫ*)


Na chandrę (i nadmiar pracy) zawsze pomaga pieczenie. Dodatkowo miałem ochotę zrobić w końcu jakieś ciasto z orzeszkami ziemnymi. Powstały więc, zainspirowane (aczkolwiek jak zawsze zmienione nieco) przepisem z bloga Crispy Biscuits. Jestem bardzo zadowolony z efektu, szczególnie tego pozostającego na języku. Może Ci, którzy już próbowali potwierdzą ;).

* jako że czekolady prasłowianie nie znali pozwoliłem sobie zabawić się w wyimaginowaną rekonstrukcję, zgodnie z wszelkimi zasadami ;)





składniki:

  • szklanka płatków owsianych górskich
  • ponad szklanka mąki pszennej
  • ok. pół szklanki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 125 g masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka
  • 90 g gorzkiej posiekanej czekolady
  • 80 g posiekanych orzeszków ziemnych (mogą być solone, nada to ciasteczkom szczególny smak)
  • trzy szczypty soli (opcjonalnie i tylko jeśli mamy niesolone orzeszki ziemne)

Mąkę przesiać do miski i wymieszać z sodą, płatkami owsianymi, cukrem trzcinowym, wanilinowym, solą oraz orzechami ziemnymi. Dodać następnie rozpuszczone masło, rozkłócone jajko oraz mleko. Całość dokładnie wymieszać. Jeśli uznamy, że ciasto jest zbyt kleiste, można dodać jeszcze trochę mąki. Na koniec dorzucić posiekaną nie za drobno gorzką czekoladę.

Ciasto nakładać małą łyżeczką na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i rozpłaszczać na niej.

Z porcji powinniśmy otrzymać ok. 30 ciastek średniej wielkości. [Jeśli ciasto nie będzie zbyt kleiste można formować z niego niewielkie kulki, układać je na blasze i spłaszczać. Mnie się nie udało.]

Piec ok. 16-20 min. w 175oC z termoobiegiem (lub w 185oC bez termoobiegu). Ostudzić w blasze, później na kratce. Aby ciasteczka dłużej zachowały kruchość należy przechowywać w zamkniętej puszce.





Brak komentarzy :

Prześlij komentarz