5 marca 2014

pączki pieczone

pączki pieczone z lukrem pomarańczowym
(ps. 
pǫčьky pečene)

[Przepis inspirowany przepisem ze strony Kwestia smaku]

 składniki:

  • 100 ml ciepłego mleka
  • 50 g świeżych drożdży [ja miałem ok. 15 g świeżych oraz pół opakowania suszonych]
  • ok. 350 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 3 jajka
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • kilka łyżek oleju roślinnego (opcjonalnie)
oraz
  • jajko do posmarowania
  • marmolada o dowolnym smaku
  • na lukier pomarańczowy: kilka łyżek cukru pudru, sok z pomarańczy, sok z cytryny, kandyzowana skórka pomarańczowa
Świeże drożdże pokruszyć do miseczki i zasypać łyżeczką cukru i łyżką mąki, a następnie zalać ciepłym (ale nie gorącym mlekiem) i dokładnie wymieszać. Pozostawić zaczyn na 10-15 min do wyrośnięcia.

Mąkę przesiać do miski, wymieszać z cukrem i solą oraz suchymi drożdżami (jeśli je dodajemy). [Uwaga, jeśli dodajemy także suche drożdże, część mleka można dodać do miski z mąką]. Wyrośnięty zaczyn przelać do mąki i wymieszać łyżką. Wciąż mieszając (mikserem, łyżką lub ręką) dodawać kolejne jajka, a na koniec rozpuszczone masło. Jeśli ciasto będzie zbyt kleiste (powinno być sprężyste, błyszczące i swobodnie odchodzić od ręki), należy dodawać po łyżce oleju (powinna wystarczyć jedna lub dwie), aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia na godzinę. 

Wyrośnięte ciasto przerobić raz jeszcze
[na tym etapie możemy jeszcze zmienić konsystencję ciasta, dodając do niego mąki lub tłuszczu]. Z kuli ciasta odrywać ręką lub za pomocą łyżki odrywać kawałki wielkości dużego orzecha włoskiego [należy pamiętać, że pączki jeszcze wyrosną]. Każdy kawałek rozpłaszczać na dłoni, nakładać łyżeczkę marmolady i zaklejać, formując kulkę. Pączki układać na dużych papilotkach, miejscem sklejenia ku dołowi, a następnie posmarować rozkłóconym jajkiem.


Piekarnik nagrzać do 180oC, pozwalając wyrosnąć jeszcze w tym czasie pączkom. Włożyć blachę do nagrzanego piekarnika i piec ok. 15-20 minut (po ok. 12 min. należy pilnować, aby pączki się nie przypaliły, ale też by nie były zbyt blade).

Lekko ostudzić i polać lukrem.

Lukier pomarańczowy:
Kilka łyżek cukru pudru (5-6) wymieszać z łyżką soku z cytryny, dwiema łyżkami soku z pomarańczy oraz dwiema łyżeczkami kandyzowanej skórki pomarańczowej. Podczas mieszania należy rozcierać grudki. Gęstość lukru należy regulować przez dodawanie cukru pudru lub soku pomarańczowego.



Brak komentarzy :

Prześlij komentarz