17 marca 2014

torcik W-Z

wuzetka z bitą śmietaną i wiśniami

Dziś klasyczny torcik W-Z, którego nazwa pochodzi (zależnie od teorii) albo od trasy W-Z, przy której znajdowała się jedna z cukierni, albo od skrótu WZK, oznaczającego wypiek z kremem. Niezależnie od tego, skąd pochodzi nazwa, ciasto to jest uważane przez moją rodzicielkę za jedno z szybszych i prostszych. Ja mogę tylko powiedzieć, że chyba wciąż jeszcze szukam dobrego sposobu na jego zrobienie. Dlatego za jakiś czas wuzetka pojawi się zapewne ponownie - z nieco innym przepisem. Tymczasem ten.




Składniki:


  • 4 jajka
  • 180 g mąki
  • 200 g cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki wody mineralnej gazowanej
  • ok. 900 ml śmietany kremówki
  • 10 łyżek cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny lub 4 opakow. śmietan-fixu
  • dżem z czarnej porzeczki lub inny owocowy
  • słoiczek wiśni drelowanych
  • 50 ml spirytusu lub wódki

polewa:

  • 60 ml mleka
  • 200 g czekolady mlecznej
Mąkę przesiać z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, po czym stopniowo dodawać cukier i 4 łyżki zimnej wody, mieszając na najmniejszych obrotach. Następnie do białek stopniowo dodawać mąkę zmieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Najlepiej wymieszać delikatnie łyżką.

Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Piec ok. 25 min. w 170oC. Ostudzić i przekroić na pół. [Jeśli ciasto z jakichś przyczyn by nie wyrosło, to można podzielić ciasto na dwie części w poprzek, a następnie położyć jedną na drugą. Należy jednak wtedy zrobić jedynie pół porcji bitej śmietany oraz polewy.] Dolny płat nasączyć alkoholem rozcieńczonym wodą i posmarować dżemem.

Śmietanę ubić, dodając pod koniec ubijania cukier puder zmieszany ze śmietan-fixem [jeśli używamy żelatyny, to należy ją wcześniej rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody, przestudzić i wlać do bitej śmietany pod koniec ubijania]. Masę wyłożyć na biszkopt i przykryć drugim płatem ciasta, lekko dociskając.

Polewa czekoladowa:
Mleko zagotować, zdjąć z ognia. Rozpuścić w nim czekoladę, cały czas mieszając. Polewę równomiernie rozprowadzić po biszkopcie i schłodzić w lodówce przez ok. 2 godziny. Ciasto pokroić na kwadraty i każdy przyozdobić bitą śmietaną ze szprycy.





Brak komentarzy :

Prześlij komentarz