babka kokosowa z białek
Z bardzo wielu przepisów (np. ciast kruchych albo kremów) zostają nam niewykorzystane białka. Jedno białko można niby wmieszać do jajecznicy, ale co zrobić z większą ich ilością albo wtedy, gdy nie mamy ochotę na jajecznicę. W takich sytuacjach przydają się przepisy na ciasta z białek. Na szczęście białka są produktem bardzo wdzięcznym i świetnie przechowują się w zamrażalniku. Mogą tam leżeć spokojnie ponad pół roku; ważne, by były w szczelnie zamkniętym pudełku. Kiedy już uzbiera nam się ich odpowiednia do jakiegoś ciasta ilość wystarczy wyjąć je i zostawić do rozmrożenia na noc w temperaturze pokojowej.Prezentuję poniżej pierwszy z takich przydatnych przepisów (inspirowany tym ze strony Smakołyki Bereniki).
Składniki:
- 8 białek
- szczypta soli
- 120 g cukru pudru
- ok. 100 g wiórków kokosowych
- ok. 3/4 szklanki mąki pszennej
- 120 g rozpuszczonego masła lub margaryny
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- kilka łyżek marmolady wieloowocowej
- cukier puder do posypania
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodając pod koniec ubijania cukier. Wiórki wmieszać łyżką, a następnie stopniowo dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Mieszać powoli łyżką, aby białka zbytnio nie upadły. Na koniec dodać ostudzone masło i wymieszać.
Większość masy (ok. 2/3) przelać do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką formy (może być keksówka albo forma na babkę). Nałożyć nieco marmolady i zalać pozostałym ciastem.
Piec 40-45 min. w 180oC (sprawdzać patyczkiem). Pozostawić do wystygnięcia i posypać cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz