30 marca 2014

babka z białek

babka kokosowa z białek

Z bardzo wielu przepisów (np. ciast kruchych albo kremów) zostają nam niewykorzystane białka. Jedno białko można niby wmieszać do jajecznicy, ale co zrobić z większą ich ilością albo wtedy, gdy nie mamy ochotę na jajecznicę. W takich sytuacjach przydają się przepisy na ciasta z białek. Na szczęście białka są produktem bardzo wdzięcznym i świetnie przechowują się w zamrażalniku. Mogą tam leżeć spokojnie ponad pół roku; ważne, by były w szczelnie zamkniętym pudełku. Kiedy już uzbiera nam się ich odpowiednia do jakiegoś ciasta ilość wystarczy wyjąć je i zostawić do rozmrożenia na noc w temperaturze pokojowej.

Prezentuję poniżej pierwszy z takich przydatnych przepisów (inspirowany tym ze strony Smakołyki Bereniki).



Składniki:

  • 8 białek
  • szczypta soli
  • 120 g cukru pudru
  • ok. 100 g wiórków kokosowych
  • ok. 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 120 g rozpuszczonego masła lub margaryny
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka łyżek marmolady wieloowocowej
  • cukier puder do posypania

Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodając pod koniec ubijania cukier. Wiórki wmieszać łyżką, a następnie stopniowo dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Mieszać powoli łyżką, aby białka zbytnio nie upadły. Na koniec dodać ostudzone masło i wymieszać.

Większość masy (ok. 2/3) przelać do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką formy (może być keksówka albo forma na babkę). Nałożyć nieco marmolady i zalać pozostałym ciastem.

Piec 40-45 min. w 180oC (sprawdzać patyczkiem). Pozostawić do wystygnięcia i posypać cukrem pudrem.


Przepis bierze udział w akcji: 
Wielkanocne Smaki - edycja IVWielkanocne Smaki - edycja IV

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz