19 marca 2014

drożdżówki z dziecinnych lat

drożdżówki z nadzieniem i kruszonką

Jak już wspominałem w ostatnim wpisie na facebookowym fanpage'u, naszła mnie ostatnio ochota na smak dzieciństwa - drożdżówki maminego wypieku. A jak wiadomo swoje zachcianki, a już szczególnie te kulinarne, należy spełniać jak najszybciej. Wobec tego od razu wziąłem się do pieczenia, a dziś zamieszczam przepis.


Składniki:

  • ok. 550 g mąki pszennej (3,5 szklanki)
  • 30 dag świeżych drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • 150 ml mleka
  • 3-4 łyżki roztopionego masła
  • 2 jajka (w tym jedno do posmarowania babeczek po wierzchu)
  • 1 żółtko
  • pół łyżeczki soli
  • marmolada owocowa (dowolna)
kruszonka:
  • 100 g mąki
  • 3 czubate łyżki cukru
  • ok. 50 g rozpuszczonego masła
Drożdże pokruszyć do dużej miski, zasypać cukrem, trzema łyżkami mąki i zalać ciepłym, ale nie gorącym mlekiem. Wymieszać i zostawić zaczyn do wyrośnięcia na ok. 15-20 min. Po tym czasie do zaczynu dodać pozostałą mąkę, mleko,
1 jajko i 1 żółtko, roztopione masło oraz sól. Zagnieść ciasto [powinno ono po zagnieceniu bez problemu odchodzić od ręki, jeśli byłoby zbyt kleiste, należy dodać jeszcze trochę rozpuszczonego masła; gdyby było za rzadkie - mąki]. Pozostawić do wyrośnięcia na półtorej godziny. 

Ciasto przerobić krótko raz jeszcze i nabierając ciasto łyżką, rozpłaszczać je na ręce, nakładać łyżeczkę dżemu, a następnie zawijać, formując bułeczkę. Bułeczki układać na wysmarowanej masłem i oprószonej mąką blasze sklejeniem ku dołowi. Odstawić na pół godziny do wyrośnięcia.

Przed włożeniem do piekarnika bułeczki posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem, a następnie posypać kruszonką lub brązowym cukrem.

Piec nieco ponad 25 min. w 190oC.

Kruszonka:
Mąkę wymieszać z cukrem, dodać rozpuszczone masło. Wymieszać palcami.



1 komentarz :