drożdżówki z nadzieniem i kruszonką
Jak już wspominałem w ostatnim wpisie na facebookowym fanpage'u, naszła mnie ostatnio ochota na smak dzieciństwa - drożdżówki maminego wypieku. A jak wiadomo swoje zachcianki, a już szczególnie te kulinarne, należy spełniać jak najszybciej. Wobec tego od razu wziąłem się do pieczenia, a dziś zamieszczam przepis.
Składniki:
- ok. 550 g mąki pszennej (3,5 szklanki)
- 30 dag świeżych drożdży
- 3 łyżki cukru
- 150 ml mleka
- 3-4 łyżki roztopionego masła
- 2 jajka (w tym jedno do posmarowania babeczek po wierzchu)
- 1 żółtko
- pół łyżeczki soli
- marmolada owocowa (dowolna)
- 100 g mąki
- 3 czubate łyżki cukru
- ok. 50 g rozpuszczonego masła
Drożdże pokruszyć do dużej miski, zasypać cukrem, trzema łyżkami mąki i zalać ciepłym, ale nie gorącym mlekiem. Wymieszać i zostawić zaczyn do wyrośnięcia na ok. 15-20 min. Po tym czasie do zaczynu dodać pozostałą mąkę, mleko,
1 jajko i 1 żółtko, roztopione masło oraz sól. Zagnieść ciasto [powinno ono po zagnieceniu bez problemu odchodzić od ręki, jeśli byłoby zbyt kleiste, należy dodać jeszcze trochę rozpuszczonego masła; gdyby było za rzadkie - mąki]. Pozostawić do wyrośnięcia na półtorej godziny.
1 jajko i 1 żółtko, roztopione masło oraz sól. Zagnieść ciasto [powinno ono po zagnieceniu bez problemu odchodzić od ręki, jeśli byłoby zbyt kleiste, należy dodać jeszcze trochę rozpuszczonego masła; gdyby było za rzadkie - mąki]. Pozostawić do wyrośnięcia na półtorej godziny.
Ciasto przerobić krótko raz jeszcze i nabierając ciasto łyżką, rozpłaszczać je na ręce, nakładać łyżeczkę dżemu, a następnie zawijać, formując bułeczkę. Bułeczki układać na wysmarowanej masłem i oprószonej mąką blasze sklejeniem ku dołowi. Odstawić na pół godziny do wyrośnięcia.
Przed włożeniem do piekarnika bułeczki posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem, a następnie posypać kruszonką lub brązowym cukrem.
Piec nieco ponad 25 min. w 190oC.
Kruszonka:
Mąkę wymieszać z cukrem, dodać rozpuszczone masło. Wymieszać palcami.
kuszące:) a ja jeszcze przed kolacją:D
OdpowiedzUsuń