11 grudnia 2015

tradycyjny świąteczny makowiec

strucla makowa


Kolorowe bombki na choince, śnieg za oknem i „Last Christmas” w radiu – bez tego Święta Bożego Narodzenia są dla wielu niepełne, dziwne. Dla równie wielu nie ma prawdziwych Świąt bez świątecznych wypieków (i to najlepiej w dużych ilościach!). Wymieniać tu można pierniki, serniki, pleśniaki, a także drożdżowe strucle z makiem, zwane często po prostu makowcami. Przed Wami przepis na jeden ze świątecznych smaków (a nawet przysmaków) – wspomniany już makowiec. Słodki, prawdziwie makowy i… zrobiony na zdrowej, bo pochodzącej z serwisu lokalnyrolnik.pl, mące orkiszowej.

[składniki na jedną dużą struclę]

Ciasto drożdżowe:
  • 275 g mąki orkiszowej z lokalnyrolnik.pl + 3 łyżki do rozczynu
  • ok. 90 ml letniego mleka
  • 20 g świeżych drożdży
  • 75 g masełka od Lokalnego Rolnika, roztopionego i przestudzonego
  • 3 żółtka
  • 2-3 łyżki cukru + łyżka do rozczynu
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżka spirytusu (lub wódki, rumu migdałowego)
  • ziarenka z połowy laski wanilii

Rozczyn:
Drożdże rozkruszyć do miseczki, zasypać łyżką cukru i dodać 3 łyżki mąki, a następnie zalać połową ciepłego, ale nie gorącego, mleka. Wymieszać do całkowitego rozpuszczenia drożdży i odstawić na ok. pół godziny do wyrośnięcia.

Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem, solą, wanilią. Dodać rozczyn oraz łyżeczkę alkoholu. Zagnieść (może być za pomocą drewnianej łyżki lub ręką) ciasto, dodając na koniec rozpuszczone masło. Uformować ciasto w kulkę i odstawić na ok. godzinę do wyrośnięcia (w tym czasie można zrobić masę makową).

Masa makowa:

  • 250 g zmielonego maku
  • 70 g jasnego brązowego cukru
  • 50 g rodzynki sułtanki
  • 50 g orzechów włoskich
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki likieru amaretto (opconalnie)
  • 1 łyżka masła w temperaturze pokojowej
  • garstka kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 3 białka
  • 2-3 łyżeczki dowolnej konfitury (opcjonalnie zamiast łyżki cukru lub miodu)


Zmielony mak zalać wrzątkiem do zakrycia i odstawić do wystygnięcia. Odcisnąć mak z wody (polecam przez lniną ściereczkę). [Mak niezmielony należy gotować przez ok. 20 min, odsączyć i zmielić na maszynce o małych oczkach.] Do przygotowanego w ten sposób maku dodać rodzynki, skórkę pomarańczową, orzechy, likier, cukier i masło. Dokładnie wymieszać (może być mikserem). Na koniec dodać ubite na sztywną pianę białka i wmieszać je delikatnie za pomocą łyżki do maku.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę lub posmarowany olejem papier do pieczenia. Rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 0,5 cm. Na ciasto wyłożyć masę makową, pozostawiając nieco miejsca przy brzegach, wyrównać. Powoli zwinąć roladę (jeśli robimy bezpośrednio na papierze do pieczenia, można zwinąć z papierem). Skleić końce rolady. Ciasto można owinąć w jeszcze jeden arkusz papieru do pieczenia (aby utrzymało w miarę swój kształt), albo włożyć je do podłużnej form. Jeśli nie mamy tak dużej frorny, to owinięte w papier ciasto można upiec na blasze piekarnikowej. Włożyć do nagrzanego do 190⁰C piekarnika i piec przez około 40 minut, do złotego koloru, widocznego przez papier.

Lukier:

  • szklanka cukru pudru
  • 1-2 łyżki wrzątku


Cukier puder utrzeć z łyżką lub dwiema wrzątku. Lukrować jeszcze ciepłe, ale nie gorące ciasto. Całość można posypać surowym makiem.



Brak komentarzy :

Prześlij komentarz