12 stycznia 2016

sernik limonkowy

sernik-zebra na kruchym spodzie


Po Świętach, Nowym Roku i śniegu praktycznie nie ma już śladu. O świątecznych wypiekach nie wspomnę, bo te już dawno zjedzone i spalone (wierzmy w to! ;)). Pora więc zabrać się za kolejne wypieki.
Już w Święta pomyślałem sobie, że dawno nie piekłem sernika. Oczywiście, jak to często w tym czasie bywa, na świątecznym stole pojawiły się nawet dwa serniki, jednak żaden nie był mojego autorstwa. Tak więc, aby już z początku roku nie porzucać planów - upiekłem sernik, a dokładniej limonkowy sernik-zebrę. Zaczerpnąłem troszkę ze Smakołyków Bereniki [tutaj], troszkę ze swojej głowy i tak oto powstał przepyszny, lekki, puszysty i orzeźwiający sernik.


Składniki na spód:


  • 130 g maki pszennej
  • 50 g cukru pudru
  • 60 g masła
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 2 limonki (skórka i sok)

na masę serową:


  • 1 kg twarogu półtłustego lub tłustego (może być gotowego lub zmielonego trzykrotnie)
  • 250g mascarpone
  • 200g cukru
  • 2-3 łyżki cukru waniliowego
  • 4 jajka + 1 białko (z ciasta kruchego)
  • 3 lekko czubate łyżki kakao 
  • 3,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sok z jednej limonki



Spód:
Limonki sparzyć i osuszyć. Zetrzeć skórkę i wycisnąć sok.
Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem pudrem i solą, dodać pokrojone w kostkę masło i posiekać nożem, dodać skórkę i sok z limonki, wbić jajko i zagnieść ciasto. Uformować w kulkę i schować na ok. 20 min. do lodówki (można też od razu wylepić spód tortownicy i schować całą). Po tym czasie wyjąć i wylepić wyłożony papierem do pieczeni spód tortownicy. Nakłuć widelcem i piec w 190⁰C. Wyjąć i wystudzić.



Masa serowa:
Ser biały zmiksować z serkiem mascarpone, mąką ziemniaczaną i cukrem. Dodawać kolejno po jednym jajku oraz białko i miksować do połączenia się składników (cały czas na wolnych obrotach, niezbyt długo, aby ser się nie napowietrzył). Masę podzielić na dwie części. Do jednej z nich dodać kakao i zmiksować. Do drugiej wlać sok z limonki i dodać cukier waniliowy.

Na środek upieczonego spodu wyłożyć 2-3 łyżki masy limonkowej, na nią 2-3 łyżki masy kakaowej (lub w innych proporcjach). Wykładać w ten sposób aż do wykończenia obu mas. Następnie delikatnie wstrząsnąć formą w celu wyrównania sernika.

Sernik wstawić do nagrzanego do 150⁰C piekarnika. Obok lub pod spodem ustawić blachę z wrzątkiem [najlepiej ustawić sernik na kratce tak, by pod spodem była duża blacha]. Piec przez ok. 85 min. Przestudzić w uchylonym piekarniku. Wyjąć i wystudzić całkowicie, a następnie schłodzić przez kilka godzin (najlepiej na noc) w lodówce.


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz