24 lutego 2016

biała rzepa na czerwono

zupa-krem z białej rzepy

Nie było mnie tu wieki, ale już, już wracam. Dziś nieco inaczej - żeby było choć trochę niespodzianki po tak długiej przerwie. Przed Wami przepis na zupę z białej rzepy. Bardzo smaczną i pożywną, przypominającą w smaku rzodkiewkę. No i szybką, co przydaje się zwłaszcza, kiedy ma się mało czasu (lub siły) na gotowanie.
Przepis inspirowany przepisem LadyLaury [tutaj].



Składniki:

  • 1 duża rzepa (lub 2 mniejsze)
  • 1 duża marchewka
  • kawałek korzenia selera, pokrojony w kostkę
  • kawałek skrojonego pora (białej części)
  • 1 mała pietruszka
  • mała cebulka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 średni ziemniak
  • pół czerwonej papryki (opcjonalnie)
  • 0,5 l bulionu drobiowego
  • sól, pieprz
  • słonecznik do dekoracji


Cebulkę i czosnek zeszklić na patelni. Podsmażyć na niewielkiej ilości oleju pokrojoną w kostkę paprykę. Pozostałe warzywa pokroić w kostkę i dodać do bulionu, dodać cebulkę z czosnkiem oraz paprykę. Gotować zupę do momentu, gdy warzywa będą miękkie (zwłaszcza rzepa i ziemniak). Zdjąć zupę z ognia i przestudzić, następnie zmiksować blenderem. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Przed podaniem uprażyć na suchej patelni ziarna słonecznika i posypać nimi nalaną do miseczek zupę.


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz