Przejdź do głównej zawartości

biała rzepa na czerwono

zupa-krem z białej rzepy

Nie było mnie tu wieki, ale już, już wracam. Dziś nieco inaczej - żeby było choć trochę niespodzianki po tak długiej przerwie. Przed Wami przepis na zupę z białej rzepy. Bardzo smaczną i pożywną, przypominającą w smaku rzodkiewkę. No i szybką, co przydaje się zwłaszcza, kiedy ma się mało czasu (lub siły) na gotowanie.
Przepis inspirowany przepisem LadyLaury [tutaj].



Składniki:

  • 1 duża rzepa (lub 2 mniejsze)
  • 1 duża marchewka
  • kawałek korzenia selera, pokrojony w kostkę
  • kawałek skrojonego pora (białej części)
  • 1 mała pietruszka
  • mała cebulka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 średni ziemniak
  • pół czerwonej papryki (opcjonalnie)
  • 0,5 l bulionu drobiowego
  • sól, pieprz
  • słonecznik do dekoracji


Cebulkę i czosnek zeszklić na patelni. Podsmażyć na niewielkiej ilości oleju pokrojoną w kostkę paprykę. Pozostałe warzywa pokroić w kostkę i dodać do bulionu, dodać cebulkę z czosnkiem oraz paprykę. Gotować zupę do momentu, gdy warzywa będą miękkie (zwłaszcza rzepa i ziemniak). Zdjąć zupę z ognia i przestudzić, następnie zmiksować blenderem. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Przed podaniem uprażyć na suchej patelni ziarna słonecznika i posypać nimi nalaną do miseczek zupę.


Komentarze

Popularne

stefanka (miodownik)

stefanka zwana też miodownikiem Jedno z moich ulubionych ciast. Niestety, trzeba przyznać zupełnie szczerze, że jest dosyć czasochłonne. Jednocześnie jednak smak stefanki rekompensuje (przynajmniej mi) czas spędzony w kuchni. Stefanka, zwana w niektórych regionach (czy państwach, np. w Czechach) także miodownikiem, nadaje się na każdą okazję: małe przyjęcia, święta czy też po prostu jako niedzielny deser ;).

dyniowe earl grey

ciasto dyniowe earl grey Najwyższa pora wstawić przepis na ciasto robione już dwa tygodnie temu. Gdy tylko zobaczyłem niniejszy przepis w drugiej części  „Jadłonomii” Marty Dymek,wiedziałem, że muszę spróbować go zrobić. Dobrze pamiętam wspaniały smak ciasteczek z dodatkiem herbaty Earl Grey (tam jednak niezaparzonej), na które przepis znajdziecie tutaj . W cieście dyniowym było równie dobrze, a może i lepiej, bo całość jest wilgotna, rozpływająca się w ustach. Aha! tym, którzy „Jadłonomii” nie znają mówię, że przepis jest wegański, więc niech nie dziwi was brak jajek. Ciasto piekłem w dużej keksówce i zrobiłem mniej więcej półtorej porcji przepisu z książki Dymek. Poniżej moje proporcje

nieuTARTA gruszka

tarta gruszkowa Ostatnio dopadło mnie sporo obowiązków, czasu niewiele, a słodkiego się chce. I to dobrego słodkiego, a nie kupnego. Na szczęście tarta to tylko pół godziny roboty, a może nawet mniej. Poza tym to dobry sposób na wykorzystanie kolejnych sezonowych owoców (i to jednych z moich ulubionych) - gruszek :).