19 czerwca 2016

truskawkowy sernik na zimno

szybki śmietanowo-truskawkowy sernik


Początkowo szukałem w internecie jakiegoś przepisu z jogurtami. I, owszem, sporo ich się znaleźć udawało, ale jakoś żaden mnie nie przekonywał. Potem ciągle trafiałem na przepisy z serkami lub serem (akurat w momencie, gdy nie miałem w lodówce wystarczającej ilości twarogu). Postanowiłem więc wymyślić coś samemu na podstawie wszystkich przeczytanych przepisów. I tak oto powstał poniższy puszysty, delikatny, bardzo kremowy sernik na zimno z truskawkami.


Składniki:


  • 300 ml śmietanki 30% do ubijania
  • 250 g serka mascarpone
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny
  • ok. 500 g świeżych trustawek
  • opakowanie biszkoptów
  • likier amaretto
  • woda


Żelatynę zalać gorącą wodą tak, by została pzez nią przykryta, odstawić na ok. 10 min. W tym czasie ubić śmietanę, dodać 3 łyżki cukru pudru oraz serek mascarpone (opcjonalnie także śmietan-fix - przyspieszy tężenie sernika). W blenderze zmiksować ok. 300 g truskawek. Żelatynę podgrzać, rozpuścić i wymieszać z musem truskawkowym. Następnie mus dodać do bitej śmietany i zmiksować do połączenia składników.

Tortownicę wyłożyć folią spożywczą (można nie wykładać). Z likieru amaretto i wody zrobić nasącz (dowolne proporcje, ja dałem więcej amaretto). Biszkopty zanurzać na chwilę w amaretto, a następnie układać na spodzie tortownicy. Dookoła formy ułożyć przepołowione truskawki (przekrojem do zewnątrz). W środku można położyć jeszcze kilka owoców. Całość przykryć kremem śmietanowym, udekorować truskawkami i włożyć na co najmniej 2 h do lodówki,



1 komentarz :