orkiszowe ciasto gruszkowe (dobre na muffiny)
Początkowo wszystko miało być inaczej - gruszki miały być zjedzone bez przygotowania, a przepis ciasto miał zostać wybrany spośród miliona oczekujących na przygotowanie. Okazało się jednak, że czas gruszek dobiegał końca (przejrzały) i trzeba było zużyć ich jak najwięcej i jak najszybciej. Narodził się więc pomysł na muffiny gruszkowe - bo proste, szybkie i wyjdą. Przypomniałem sobie jednak o ładnych, wciąż niewykorzystanych keksówkach i... tak powstały dwa małe keksy mocno gruszkowe.
Składniki:
- 300-410 g mąki orkiszowej
- 100 g mąki kukurydzianej
- 140 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 jajka
- 125 g masła
- ok. 50 ml śmietanki kremówki lub jogurtu
- 5 gruszek
- 2 łyżeczki cukru waniliowego lub wanilinowego do posypania
Oba rodzaje mąki przesiać do miski, wymieszać z cukrem (zwykłym), proszkiem do pieczenia i solą. Masło rozpuścić i przestudzić. Gruszki umyć i obrać, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Cztery z gruszek zmiksować blenderem (powinno ich być ok. 300 ml). Do gruszek dodać śmietankę (można nieznacznie zwiększyć jej ilość, tak, by otrzymać ok. 350 ml mieszanki. Wlać gruszki do masła, dodać jajko i zmiksować. Składniki mokre dodać do suchych i wymieszać.
Ciasto rozłożyć do dwóch małych keksówek lub wyłożonych papilotkami foremek na muffiny [można także piec w jednej większej keksówce, ale należy wtedy zwiększyć czas pieczenia do ok. 50 min.]. Pozostałą gruszkę pokroić w półksiężyce i powciskać mocno w ciasto. Oprószyć cukrem waniliowym (lub wanilinowym). Piec w 200oC przez 40 min. [jeśli wybieramy foremki na muffiny, to wystarczy 30 min.].
Komentarze
Prześlij komentarz