Przejdź do głównej zawartości

jabłka pod kruszonką

i na ciastku owsianym


Początek jesieni zawsze kojarzy mi się z jabłkami, a przede wszystkim babcinym sadem, po którym co drugi rok trudno było spacerować, nie wdeptując w leżące wszędzie jabłka (od papierówek po renety). A jeśli jabłka, to szarlotka, kruche ciasto i obłędny zapach cynamonu unoszący się w całym mieszkaniu. Jako że szarlotka już tu kiedyś była (i to pod dwiema postaciami: [w wersji tradycyjnej] i [w wersji cytrynowej]), postawiłem tym razem na proste jabłka pod kruszonką na ciastku owsianym.



Składniki:

  • 5 jabłek
  • 1 gruszka (opcjonalnie)
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki cynamonu

na spód:

  • 3/4 szklanki płatków owsianych górskich
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • ok. pół szklanki cukru trzcinowego
  • pół łyżeczki sody
  • 70 g rozpuszczonego masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka
  • dwie garści posiekanych orzeszków ziemnych (mogą być solone)

kruszonka:

  • 350 g mąki
  • szczypta soli
  • 125 g miękkiego masła
  • 4 łyżki cukru


Spód (ciastko owsiane)
Mąkę przesiać, wymieszać z płatkami górskimi, solą, cukrem, sodą, posiekanymi orzechami. Dodać rozpuszczone masło i jajko, wymieszać. Ciasto wykładać na dno kokilek lub większej formy.

Wnętrze
Jabłka (ze skórką) pokroić w kostkę i ułożyć na ciastku. Gruszkę obrać i także pokroić, dołożyć do jabłek. Całość posypać zmieszanym cukrem waniliowym i cynamonem. Przykryć folią aluminiową lub pokrywą (jeśli robimy w naczyniu żaroodpornym) i zapiekać przez ok. 20 min. w 180oC.

Kruszonka
Mąkę wymieszać z cukrem, dodać pokrojone w kostkę masło. Całość posiekać nożem lub zagniatać szybko palcami. Przygotowaną w ten sposób kruszonkę wysypać na podpieczone jabłka. Całość piec jeszcze ok. 30 min. w 180oC. Podawać na ciepło lub zimno, z lodami lub bez ;).




Komentarze

Popularne

stefanka (miodownik)

stefanka zwana też miodownikiem Jedno z moich ulubionych ciast. Niestety, trzeba przyznać zupełnie szczerze, że jest dosyć czasochłonne. Jednocześnie jednak smak stefanki rekompensuje (przynajmniej mi) czas spędzony w kuchni. Stefanka, zwana w niektórych regionach (czy państwach, np. w Czechach) także miodownikiem, nadaje się na każdą okazję: małe przyjęcia, święta czy też po prostu jako niedzielny deser ;).

dyniowe earl grey

ciasto dyniowe earl grey Najwyższa pora wstawić przepis na ciasto robione już dwa tygodnie temu. Gdy tylko zobaczyłem niniejszy przepis w drugiej części  „Jadłonomii” Marty Dymek,wiedziałem, że muszę spróbować go zrobić. Dobrze pamiętam wspaniały smak ciasteczek z dodatkiem herbaty Earl Grey (tam jednak niezaparzonej), na które przepis znajdziecie tutaj . W cieście dyniowym było równie dobrze, a może i lepiej, bo całość jest wilgotna, rozpływająca się w ustach. Aha! tym, którzy „Jadłonomii” nie znają mówię, że przepis jest wegański, więc niech nie dziwi was brak jajek. Ciasto piekłem w dużej keksówce i zrobiłem mniej więcej półtorej porcji przepisu z książki Dymek. Poniżej moje proporcje

nieuTARTA gruszka

tarta gruszkowa Ostatnio dopadło mnie sporo obowiązków, czasu niewiele, a słodkiego się chce. I to dobrego słodkiego, a nie kupnego. Na szczęście tarta to tylko pół godziny roboty, a może nawet mniej. Poza tym to dobry sposób na wykorzystanie kolejnych sezonowych owoców (i to jednych z moich ulubionych) - gruszek :).