25 września 2016

jabłka pod kruszonką

i na ciastku owsianym


Początek jesieni zawsze kojarzy mi się z jabłkami, a przede wszystkim babcinym sadem, po którym co drugi rok trudno było spacerować, nie wdeptując w leżące wszędzie jabłka (od papierówek po renety). A jeśli jabłka, to szarlotka, kruche ciasto i obłędny zapach cynamonu unoszący się w całym mieszkaniu. Jako że szarlotka już tu kiedyś była (i to pod dwiema postaciami: [w wersji tradycyjnej] i [w wersji cytrynowej]), postawiłem tym razem na proste jabłka pod kruszonką na ciastku owsianym.



Składniki:

  • 5 jabłek
  • 1 gruszka (opcjonalnie)
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki cynamonu

na spód:

  • 3/4 szklanki płatków owsianych górskich
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • ok. pół szklanki cukru trzcinowego
  • pół łyżeczki sody
  • 70 g rozpuszczonego masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka
  • dwie garści posiekanych orzeszków ziemnych (mogą być solone)

kruszonka:

  • 350 g mąki
  • szczypta soli
  • 125 g miękkiego masła
  • 4 łyżki cukru


Spód (ciastko owsiane)
Mąkę przesiać, wymieszać z płatkami górskimi, solą, cukrem, sodą, posiekanymi orzechami. Dodać rozpuszczone masło i jajko, wymieszać. Ciasto wykładać na dno kokilek lub większej formy.

Wnętrze
Jabłka (ze skórką) pokroić w kostkę i ułożyć na ciastku. Gruszkę obrać i także pokroić, dołożyć do jabłek. Całość posypać zmieszanym cukrem waniliowym i cynamonem. Przykryć folią aluminiową lub pokrywą (jeśli robimy w naczyniu żaroodpornym) i zapiekać przez ok. 20 min. w 180oC.

Kruszonka
Mąkę wymieszać z cukrem, dodać pokrojone w kostkę masło. Całość posiekać nożem lub zagniatać szybko palcami. Przygotowaną w ten sposób kruszonkę wysypać na podpieczone jabłka. Całość piec jeszcze ok. 30 min. w 180oC. Podawać na ciepło lub zimno, z lodami lub bez ;).




Brak komentarzy :

Prześlij komentarz