11 sierpnia 2014

szarlotka z cytrynowym sercem

cytrynowa szarlotka na kruchym cieście


Znowu będzie nieco politycznie (#jedzjabłka #putin), ale trochę przypadkiem (tylko trochę ;)). Niezależnie jednak od intencji działania ciasto warte jest grzechu i upieczenia. Jabłka, cytryna i ta kruchość - daje to orzeźwiający przysmak.
Przepis inspirowany tym tutaj - na blogu Moje Wypieki.


Składniki na kruche ciasto:

  • 375 g mąki pszennej 
  • ok. 120 g brązowego cukru
  • 250 g zimnego masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 żółtko (opcjonalnie całe jajko)
  • ok. 1-2 łyżek śmietany
  • skórka otarta z 1 cytryny

Jabłkowo-cytrynowe wnętrze:

  • ponad 1 kg jabłek (antonówka lub reneta)
  • 1/3 szklanki cukru (w zależności od słodkości jabłek)
  • sok z jednej cytryny
  • 1 kisiel cytrynowy
  • kilka łyżek bułki tartej
Piekarnik nagrzać do 180oC. Jabłka obrać i pokroić na plasterki. Wrzucić do garnka i wymieszać z cukrem oraz sokiem z cytryny. 

Mąkę przesiać do miski. Wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem i startą skórką z cytryny, dodać posiekane w kostkę masło i żółtko. Zagnieść ciasto. Jeśli ciasto będzie zbyt suche, dodać nieco śmietany. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną z nich wylepić wyłożony papierem do pieczenia spód tortownicy. Nakłuć widelcem w kilkunastu miejscach. Piec przez 20-25 min. Drugą część ciasta włożyć do lodówki.

Jabłka podsmażyć do momentu, gdy puszczą pierwszy sok (ten najbardziej płynny). Sok odlać do innego naczynia i wsypać do niego kisiel. Zblendować lub wymieszać bardzo dokładnie.

Jabłka postawić z powrotem na gazie i podgrzewając wlać do nich sok zmieszany z kisielem. Przez chwilę mieszać energicznie. Zdjąć naczynie z gazu.

Jabłka wyłożyć na podpieczony wcześniej spód.

Pozostałe ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na wielkość tortownicy [na papierze do pieczenia lub silikonowej tortownicy, aby potem łatwiej było przenieść]. Rozwałkowanym ciastem przykryć jabłka. Ponakłuwać widelcem.

Piec jeszcze przez 40-45 min. do zarumienienia.

Wyjąć i wystudzić całkowicie przed otwarciem formy (jabłka muszą zastygnąć). Posypać cukrem pudrem.

Jabłka wolności

6 komentarzy :