20 sierpnia 2014

śliwki na orzechach

ciasto orzechowe ze śliwkami

Zasadniczo nie przepadam za śliwkami, ale to ciasto jest zabójcze i zagości u mnie na pewno jeszcze nie raz. Puszyste, nie za słodkie i po prostu smaczne. Śliwki poza sezonem można zastąpić np. jabłkami, choć nie ukrywam, że najlepiej sprawdzi się jednak śliwka :).



Składniki:

  • 100 g orzechów włoskich
  • 400 g śliwek węgierek (umytych i przepołowionych)
  • 200 g miękkiego masła
  • 100 g cukru białego
  • 4 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki mleka
  • 3 jajka
  • łyżka cukru brązowego do posypania [może być też biały]
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu

Orzechy uprażyć na suchej patelni, przestudzić, a następnie posiekać nożem lub zmiksować w blenderze.

Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym. W osobnym naczyniu roztrzepać widelcem jajka i powoli, ciągle ucierając dodawać je do masła. Mąkę przesiać, wymieszać z orzechami i proszkiem do pieczenia, a następnie dodawać, wciąż miksując, na przemian z mlekiem do masy jajecznej.

Tortownicę wysmarować masłem lub margaryną i wysypać mąką. Przełożyć ciasto do tortownicy i wyrównać. Na wierzchu ułożyć śliwki skórką do dołu.

W małym naczyniu wymieszać łyżkę cukru z cynamonem. Posypać tą mieszanką ciasto.

Piec ok. 45 min. w 170-180oC.

Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem [dla mnie bez niego jest wystarczająco słodkie].





2 komentarze :

  1. b lubię połączenie sliwek i orzechów więcc chętnie skorzystam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Poleca to ciasto bardzo, bardzo mocno, bo jest przepyszne jak dla mnie. A tak jak zaznaczałem - za śliwkami nie przepadam.

      Usuń