4 sierpnia 2014

fioletowy sernik

sernik jagodowy ze śmietanową pianką


Sezon jagodowy co prawda już się kończy, ale owoce te są wciąż jeszcze do kupienia. Jest to więc ostatnia szansa, by upiec sernik jagodowy z dodatkiem świeżych jagód (poza sezonem można używać mrożonych, należy jednak wtedy wydłużyć nieco czas pieczenia).

Składniki na kruchy spód:

  • 250-300 g mąki pszennej
  • 180 g masła
  • 40 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 3 łyżki kakao
[można też wykonać spód z pokruszonych herbatników typu digestive z dodatkiem 50 g rozpuszczonego masła - nie trzeba go wtedy piec, a jedynie schłodzić]

Masa serowa:
  • 1 kg sera zmielonego trzykrotnie (może być z wiaderka)
  • 200 g cukru
  • 3 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 4 jajka
  • 2,5-3 łyżki mąki pszennej
  • 300 g jagód
  • 1 łyżka soku z cytryny
Polewa śmietanowa:
  • 330 g śmietany 18%
  • 2,5 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego

Spód:
Mąkę przesiać do miski, wymieszać z kakao i cukrem pudrem. Dodać posiekane w kostkę masło i jajko. Zagnieść gładkie ciasto. Schłodzić w lodówce przez ok. pół godziny, po czym rozwałkować na mniej niż 0,5 cm i wylepić nim całą tortownicę (spód należy wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem i posypać bułką tartą). Ciasto nakłuć widelcem w kilkunastu miejscach i piec przez 20-25 min. w 190oC. Wyjąć i wystudzić.

Masa serowa:
Ser przełożyć do misy lub garnka, zmiksować z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodawać kolejno: mąkę, sok z cytryny oraz jagody, a następnie po jednym jajku, cały czas miksując. Masę serową wyłożyć na podpieczony i wystudzony spód, wyrównać.

Piec w 165oC przez 60-75 min, do ścięcia się wierzchu. Można obok lub na niższym poziomie ustawić blachę z wrzącą wodą, aby sernik był równy. Po tym czasie wysunąć sernik, wylać na niego polewę (przepis poniżej), wyrównać i zapiec jeszcze przez 10 min.

Studzić, uchylając stopniowo piekarnik.

Polewa:
Wszystkie składniki zmiksować i odstawić w chłodne miejsce.





4 komentarze :