17 sierpnia 2014

kukurydza i borówka? muffiny!

kukurydziane muffiny z borówką amerykańską


Nie macie pomysłu na szybki niedzielny deser? Podpowiadam muffiny - sprawdzone, proste w przygotowaniu i smaczne. Tym razem o odmienionym smaku, bo z mąką kukurydzianą. Jeśli jednak jej nie lubicie lub nie macie, a nie chcecie kupować, to można ją zastąpić mąką pszenną (sprawdzone!). Przepis pochodzi z bloga Moje wypieki.

Składniki:


  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 100 g cukru
  • 125 ml rozpuszczonego masła/margaryny lub oleju
  • 125 ml mleka
  • 1 jajko
  • ok. 200 g borówki amerykańskiej
Mąkę przesiać do miski, wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia i sodą. W osobnym naczyniu zmieszać masło, mleko i jajko. Mokre składniki wlać do suchych i dorzucić większość borówki (zostawić po kilka sztuk na każdą z muffin). Całość wymieszać niezbyt dokładnie - tak, by pozostały grudki.

Ciasto nakładać do wyłożonych papilotkami foremek do 4/5 wysokości. Na wierzchu każdej z muffin ułożyć i delikatnie wcisnąć po kilka borówek.

Piec przez 20 min. w 200oC.


4 komentarze :

  1. Robiłam te muffiny i są bardzo dobre :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muffiny z borówkami-pychota, sama niedawno robiłam. Ale wersja z kukurydzianą mąką jest świetna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z mąką kukurydzianą mają cudny kolor :)

    OdpowiedzUsuń