Przejdź do głównej zawartości

tarta jabłkowo-karmelowa z fistaszkami

tarta z jabłkami, bitą śmietaną i czekoladą karmelową z orzeszkami ziemnymi


Bywają takie dni, kiedy wracasz z pracy i po drodze układasz sobie listę składników, które mogłby wystąpić razem: jabłka, bita śmietana, orzeszki ziemne i jeszcze może słony karmel, a może lepiej solone orzeszki i karmel po prostu. Potem trafiasz na czekoladę karmelową z fistaszkami i stwierdzasz, że wpasowuje się idealnie w rodzący się w twojej głowie prosty przepis. I tak właśnie powstała poniższa tarta.


 

Składniki:

  • 300 g mąki
  • 150 g zimnego masła
  • 2 żółtka
  • 90 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • 5-6 jabłek [może być szara reneta]
  • pół laski wanilii
  • 3-4 łyżki cukru waniliowego [lub zwykłego + 2 łyżeczki cukru wanilinowego]

Krem:

  • ok. 200-250 ml śmietany 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 250 g serka mascarpone

Polewa:

  • ok. 150 g czekolady karmelowej z orzeszkami
    [można użyć tej bez orzeszków i dodać orzeszki osobno]
  • garść solonych orzeszków ziemnych
  • ok. 30-40 ml śmietany 30%



Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Cukier wsypać na dno garnka, dodać jabłka. Laskę waniliową rozkroić, wrzucić do jabłek. Podsmażać dość długo, mieszając co jakiś czas. Zestawić do wystygnięcia.

Mąkę przesiać do miski, wymieszać z cukrem pudrem i solą, dodać posiekane w kostkę masło i żółtka, zagnieść ciasto. Jeśli będzie zbyt sypkie można dodać łyżkę lub dwie śmietany lub nieco zimnej wody. Ciasto zawinąć w folię i włożyć na ok. 30 min. do zamrażalnika. Po tym czasie ciasto wyjąć i rozwałkować. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie przełożyć do formy rozwałkowane ciasto. Nakłuć widelcem i nakryć papierem do pieczenia, a następnie obciążyć grochem lub innymi obciążnikami. Piec w 200oC przez 15 min., zdjęć groch i wstawić do piekarnika jeszcze na 10-15 min.Wyjąć i wystudzić.

Śmietanę 30% ubić (najpierw wysokie obroty, potem wolniejsze), dodając na koniec cukier puder i serek mascarpone. Czekoladę rozpuść nad parą wodną, dodać posiekane orzeszki ziemne. Można też, zwłaszcza jeśli rozpuszczanie nad parą nie wyjdzie, dodać do czekolady podgrzaną prawie do wrzenia śmietankę 30% (ok. 40 ml) i rozpuścić w niej czekoladę. Czekoladę przestudzić i pozostawić do lekkiego zgęstnienia.

Jabłka wyłożyć na ciasto, wyrównać. Przyozdobić bitą śmietaną, polać rozpuszczoną czekoladą. Wstawić do lodówki na kilka godzin.



Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne

stefanka (miodownik)

stefanka zwana też miodownikiem Jedno z moich ulubionych ciast. Niestety, trzeba przyznać zupełnie szczerze, że jest dosyć czasochłonne. Jednocześnie jednak smak stefanki rekompensuje (przynajmniej mi) czas spędzony w kuchni. Stefanka, zwana w niektórych regionach (czy państwach, np. w Czechach) także miodownikiem, nadaje się na każdą okazję: małe przyjęcia, święta czy też po prostu jako niedzielny deser ;).

dyniowe earl grey

ciasto dyniowe earl grey Najwyższa pora wstawić przepis na ciasto robione już dwa tygodnie temu. Gdy tylko zobaczyłem niniejszy przepis w drugiej części  „Jadłonomii” Marty Dymek,wiedziałem, że muszę spróbować go zrobić. Dobrze pamiętam wspaniały smak ciasteczek z dodatkiem herbaty Earl Grey (tam jednak niezaparzonej), na które przepis znajdziecie tutaj . W cieście dyniowym było równie dobrze, a może i lepiej, bo całość jest wilgotna, rozpływająca się w ustach. Aha! tym, którzy „Jadłonomii” nie znają mówię, że przepis jest wegański, więc niech nie dziwi was brak jajek. Ciasto piekłem w dużej keksówce i zrobiłem mniej więcej półtorej porcji przepisu z książki Dymek. Poniżej moje proporcje

nieuTARTA gruszka

tarta gruszkowa Ostatnio dopadło mnie sporo obowiązków, czasu niewiele, a słodkiego się chce. I to dobrego słodkiego, a nie kupnego. Na szczęście tarta to tylko pół godziny roboty, a może nawet mniej. Poza tym to dobry sposób na wykorzystanie kolejnych sezonowych owoców (i to jednych z moich ulubionych) - gruszek :).