18 czerwca 2017

truskawkowy tort powrotny

tort truskawkowy z kremem jogurtowym


Wraca się z różnych miejsc: z pracy lub szkoły, z wakacji, urlopu, z miejsc nowych do starych i na odwrót. Powrócić można także do pisania bloga, gotowania, pieczenia - do kuchni. Każdy z takich dobrych powrotów warto jakoś uczcić, na przykład upieczeniem dobrego ciasta, choćby nawet wymagało to nieco czasu. A że wróciło do nas także lato i sezon na truskawki, warto je wykorzystać i zrobić na przykład taki jogurtowy tort (a może sernik na zimno).
Przepis inspirowany przepisem na tort jogurtowy z czerwonymi porzeczkami z książki "Moje wypieki. Całkiem nowe przepisy".


Składniki na biszkopt czekoladowy:


  • 5 średnich jaj (lub 4 duże)
  • 80 g cukru pudru
  • 20 g cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • 100 g mąki pszennej
  • 45 g kakao
  • 30 g masła

Krem jogurtowy


  • 800 g jogurtu greckiego 
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • 120 g cukru pudru
  • 6 łyżek żelatyny w proszku (ok. 24 g)
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 200 g truskawek
  • 400 ml śmietany kremówki 30% [może być mniej ;)]
  • 2 opak. śmietanfixu

Ponadto:


  • 500 g truskawek
  • 300 ml śmietany kremówki 30%
  • 1,5 łyżki cukru pudru
  • płatki migdałowe (dwie garści)



Rozpuścić galaretkę w połowie porcji wody. Zostawić do wystygnięcia. 200 g truskawek zblendować i wymieszać dokładnie z galaretką. Wstawić do lodówki do częściowego zgęstnienia.

Biszkopt
Masło rozpuścić i przestudzić. Mąkę przesiać z kakao. Jajka utrzeć z cukrem pudrem i waniliowym na białą puszystą masę. Porcjami dodawać mąkę wymieszaną z kakao i delikatnie mieszać za pomocą szpatułki lub rózgi kuchennej. Do masła dodać łyżkę masy, wymieszać i połączyć z pozostałą częścią. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec przez ok. 35 min. w 175ºC. Po wyjęciu upuścić formę an podłogę z wysokości 30-40 cm, aby biszkopt nie upadł. 

Przestudzony biszkopt przekroić na pół. Dolny blat posmarować kilkoma łyżkami tężejącej galaretki z truskawkami.

Krem jogurtowy
Jogurt grecki wymieszać z cukrem pudrem i waniliowym. Żelatynę zalać ciepłą wodą i pozostawić na 10 min do napęcznienia. Po tym czasie podgrzać żelatynę (nie gotować!) - może być w mikrofali - do rozpuszczenia. Do żelatyny dodać kilka łyżek jogurtu i dokładnie wymieszać, połączyć z pozostałym jogurtem. Do masy jogurtowej dodać galaretkę z truskawkami. Wymieszać dokładnie i schłodzić przez kilka minut w lodówce.
Śmietanę ubić na sztywno, dodając pod koniec śmietanfix. Uwaga, można dodać o połowę mniej śmietany, jeśli chcemy, by krem był bardziej jogurtowy. Śmietanę wymieszać z gęstniejącym jogurtem.

Biszkopt umieścić w tortownicy, zabezpieczając boki folią spożywczą (folię położyć pod spodnią częścią tortownicy i przyciąć ją obręczą). Na dolny blat biszkoptu wyłożyć nieco kremu. Ułożyć truskawki wokół obręczy i na środku. Całość zalać pozostałym kremem do nieco poniżej wysokości tortownicy. Przykryć druga częścią biszkoptu, lekko docisnąć, schować do lodówki. W tym czasie uprażyć na suchej patelni płatki migdałowe oraz ubić 300 ml śmietany, dodając pod koniec ubijania cukier. Śmietanę wyłożyć na wierzch tortu, posypać płatkami, udekorować truskawkami.

Schłodzić w lodówce przez kilka godzin (najlepiej przez noc).



2 komentarze :

  1. Super torcik. Zjadłabym ze smakiem kawałek.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo bogaty tort. Dużo wszystkiego. Zajadałabym! :)

    OdpowiedzUsuń