drożdżowe bułeczki z serem
Po pieczeniu chleba zostało mi nieco drożdży, więc postanowiłem je wykorzystać i zrobić jeden z przepisów z książki "Iveta a české sladkosti". Polecam formować mniejsze niż moje bułeczki - będzie wygodniej je odrywać i jeść :).
[Robiłem pół poniższej porcji i wyszła z tego blisko cała forma o średnicy ok. 24 cm.]
Składniki na ciasto:
- 200 ml mleka
- 150 g rozpuszczonego i wystudzonego masła + 1-2 łyżki do posmarowania bułek
- 1 jajko
- 42 g drożdży
- 500 g mąki
- 4 łyżki cukru
- szczypta soli
Nadzienie:
- 250 g twarogu
- 2 łyżki cukry
- ok. 50 g rodzynek
- 3-4 łyżeczki cukru wanilinowego
- cukier puder do posypania
Mąkę przesiać do miski i zrobić dołek pośrodku. Rozdrobnić do niego drożdże, dodać cukier, jajko, sól, cukier wanilinowy, rozpuszczone masło i mleko. Wyrobić gładkie ciasto, które nie przykleja się do miski (można dodawać nieco mąki, jeśli potrzeba). Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 90 minut.
Wszystkie składniki na nadzienie zmieszać ze sobą.
Piekarnik nagrzać do 180oC. Od ciasta odrywać niewielkie kawałki, rozpłaszczać na dłoni, nakładać na środek nieco sera i formować kulki. Bułeczki układać jedna przy drugiej w wyłożonej papierem do pieczenia formie, a następnie posmarować je z wierzchu rozpuszczonym masłem.
Piec ok. 45 minut. Pu upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz