Przejdź do głównej zawartości

bułeczki z serem

drożdżowe bułeczki z serem


Po pieczeniu chleba zostało mi nieco drożdży, więc postanowiłem je wykorzystać i zrobić jeden z przepisów z książki "Iveta a české sladkosti". Polecam formować mniejsze niż moje bułeczki - będzie wygodniej je odrywać i jeść :).
[Robiłem pół poniższej porcji i wyszła z tego blisko cała forma o średnicy ok. 24 cm.]




Składniki na ciasto:


  • 200 ml mleka
  • 150 g rozpuszczonego i wystudzonego masła + 1-2 łyżki do posmarowania bułek
  • 1 jajko
  • 42 g drożdży
  • 500 g mąki
  • 4 łyżki cukru
  • szczypta soli

Nadzienie:


  • 250 g twarogu
  • 2 łyżki cukry
  • ok. 50 g rodzynek
  • 3-4 łyżeczki cukru wanilinowego


  • cukier puder do posypania


Mąkę przesiać do miski i zrobić dołek pośrodku. Rozdrobnić do niego drożdże, dodać cukier, jajko, sól, cukier wanilinowy, rozpuszczone masło i mleko. Wyrobić gładkie ciasto, które nie przykleja się do miski (można dodawać nieco mąki, jeśli potrzeba). Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 90 minut.

Wszystkie składniki na nadzienie zmieszać ze sobą.

Piekarnik nagrzać do 180oC. Od ciasta odrywać niewielkie kawałki, rozpłaszczać na dłoni, nakładać na środek nieco sera i formować kulki. Bułeczki układać jedna przy drugiej w wyłożonej papierem do pieczenia formie, a następnie posmarować je z wierzchu rozpuszczonym masłem.

Piec ok. 45 minut. Pu upieczeniu posypać cukrem pudrem.


Komentarze

Popularne

stefanka (miodownik)

stefanka zwana też miodownikiem Jedno z moich ulubionych ciast. Niestety, trzeba przyznać zupełnie szczerze, że jest dosyć czasochłonne. Jednocześnie jednak smak stefanki rekompensuje (przynajmniej mi) czas spędzony w kuchni. Stefanka, zwana w niektórych regionach (czy państwach, np. w Czechach) także miodownikiem, nadaje się na każdą okazję: małe przyjęcia, święta czy też po prostu jako niedzielny deser ;).

dyniowe earl grey

ciasto dyniowe earl grey Najwyższa pora wstawić przepis na ciasto robione już dwa tygodnie temu. Gdy tylko zobaczyłem niniejszy przepis w drugiej części  „Jadłonomii” Marty Dymek,wiedziałem, że muszę spróbować go zrobić. Dobrze pamiętam wspaniały smak ciasteczek z dodatkiem herbaty Earl Grey (tam jednak niezaparzonej), na które przepis znajdziecie tutaj . W cieście dyniowym było równie dobrze, a może i lepiej, bo całość jest wilgotna, rozpływająca się w ustach. Aha! tym, którzy „Jadłonomii” nie znają mówię, że przepis jest wegański, więc niech nie dziwi was brak jajek. Ciasto piekłem w dużej keksówce i zrobiłem mniej więcej półtorej porcji przepisu z książki Dymek. Poniżej moje proporcje

nieuTARTA gruszka

tarta gruszkowa Ostatnio dopadło mnie sporo obowiązków, czasu niewiele, a słodkiego się chce. I to dobrego słodkiego, a nie kupnego. Na szczęście tarta to tylko pół godziny roboty, a może nawet mniej. Poza tym to dobry sposób na wykorzystanie kolejnych sezonowych owoców (i to jednych z moich ulubionych) - gruszek :).