Przejdź do głównej zawartości

ciasto z czereśniami

ucierane ciasto z czereśniami


Prosty i bardzo szybki przepis na placek z czereśniami, w którym wszystkie składniki wystarczy zmiksować i przelać do formy. Idealny w lecie.




Składniki:

  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki
  • 3-4 łyżki oliwy lub oleju
  • ok. 1/2 kg czereśni (mogą być wiśnie lub inne owoce)
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, a potem pojedynczo żółtka. Następnie zmniejszyć obroty miksera i wsypywać po łyżce mąki. Na koniec dodać oliwę (lub olej). Umyte, wydrylowane i osuszone czereśnie wymieszać z ciastem drewnianą łyżką.

Blaszkę do pieczenia [niebyt dużą, może być kwadratowa] wysmarować tłuszczem (można też wyłożyć spód papierem do pieczenia) i przelać do niej ciasto.

Piec 30-35 min. w 180oC. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne

stefanka (miodownik)

stefanka zwana też miodownikiem Jedno z moich ulubionych ciast. Niestety, trzeba przyznać zupełnie szczerze, że jest dosyć czasochłonne. Jednocześnie jednak smak stefanki rekompensuje (przynajmniej mi) czas spędzony w kuchni. Stefanka, zwana w niektórych regionach (czy państwach, np. w Czechach) także miodownikiem, nadaje się na każdą okazję: małe przyjęcia, święta czy też po prostu jako niedzielny deser ;).

dyniowe earl grey

ciasto dyniowe earl grey Najwyższa pora wstawić przepis na ciasto robione już dwa tygodnie temu. Gdy tylko zobaczyłem niniejszy przepis w drugiej części  „Jadłonomii” Marty Dymek,wiedziałem, że muszę spróbować go zrobić. Dobrze pamiętam wspaniały smak ciasteczek z dodatkiem herbaty Earl Grey (tam jednak niezaparzonej), na które przepis znajdziecie tutaj . W cieście dyniowym było równie dobrze, a może i lepiej, bo całość jest wilgotna, rozpływająca się w ustach. Aha! tym, którzy „Jadłonomii” nie znają mówię, że przepis jest wegański, więc niech nie dziwi was brak jajek. Ciasto piekłem w dużej keksówce i zrobiłem mniej więcej półtorej porcji przepisu z książki Dymek. Poniżej moje proporcje

nieuTARTA gruszka

tarta gruszkowa Ostatnio dopadło mnie sporo obowiązków, czasu niewiele, a słodkiego się chce. I to dobrego słodkiego, a nie kupnego. Na szczęście tarta to tylko pół godziny roboty, a może nawet mniej. Poza tym to dobry sposób na wykorzystanie kolejnych sezonowych owoców (i to jednych z moich ulubionych) - gruszek :).