ucierane ciasto z czereśniami
Prosty i bardzo szybki przepis na placek z czereśniami, w którym wszystkie składniki wystarczy zmiksować i przelać do formy. Idealny w lecie.
Składniki:
- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki
- 3-4 łyżki oliwy lub oleju
- ok. 1/2 kg czereśni (mogą być wiśnie lub inne owoce)
- szczypta soli
- cukier puder do posypania
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, a potem pojedynczo żółtka. Następnie zmniejszyć obroty miksera i wsypywać po łyżce mąki. Na koniec dodać oliwę (lub olej). Umyte, wydrylowane i osuszone czereśnie wymieszać z ciastem drewnianą łyżką.
Blaszkę do pieczenia [niebyt dużą, może być kwadratowa] wysmarować tłuszczem (można też wyłożyć spód papierem do pieczenia) i przelać do niej ciasto.
Piec 30-35 min. w 180oC. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Jedno z moich ulubionych ciast sezonowych :)
OdpowiedzUsuńWygląda i smakuje pycha :D
OdpowiedzUsuńW końcu jeden z testerów się odezwał ;).
Usuń