drożdżowe jagodzianki z kruszonką
Sezon jagodowy wciąż trwa, więc w najbliższym czasie pojawi się tutaj (mam taką nadzieję) choć jeszcze jeden przepis z tymi owocami. Dziś proste jagodzianki - dobre do śniadania, kolacji, na przekąskę nad jeziorem, rzeką czy w parku.
Przepis inspirowany przepisem z bloga White Plate.
Składniki:
- 250 ml mleka
- 40 g masła
- 450 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
- 40 g cukru
- 20 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży w proszku
Nadzienie:
- ok. 250 g jagód
- cukier do smaku (ok 2 łyżek, w zależności od kwaśności jagód)
- 1 łyżka bułki tartej
- 50 g mąki
- 25 g cukru
- 25 g zimnego masła
- szczypta soli
Masło rozpuścić w mleku z cukrem wanilinowym i odstawić do przestygnięcia.
Mąkę przesiać do miski, wymieszać z cukrem, solą oraz drożdżami w proszku (jeśli z nich korzystamy; jeśli korzystamy ze świeżych drożdży, to należy: rozkruszyć je do miseczki, posypać łyżką cukru i łyżką mąki, zalać je kilkoma łyżkami ciepłego mleka i zostawić na pół godziny do wyrośnięcia, a następnie dodać do ciasta). Do suchych składników wlać przestudzone masło z mlekiem, wbić jajko i zagnieść ciasto. Jeśli ciasto byłoby zbyt kleiste, należy dodać nieco oleju. Pozostawić je na godzinę w ciepłym miejscu, aby wyrosło.
W międzyczasie rozetrzeć łyżką składniki na kruszonkę i wymieszać. W osobnym naczyniu wymieszać jagody z cukrem i bułką tartą.
Ciasto podzielić na 10 kulek, każdą z nich rozpłaszczać na dłoni, kłaść ok. dwóch łyżeczek nadzienia i sklejać, formując bułeczkę. Układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze w sporych odległościach od siebie. Posypać kruszonką. Przykryć ściereczką i pozostawić jeszcze na pół godziny.
Piec w 190oC przez ok. 20 min. do zarumienienia.
Chcesz wypromować bloga? Dołąc do nas: http://katalogsmakow.pl/jak-dodac-bloga.15955.html
OdpowiedzUsuńJagody z ciastem :) Pycha!
OdpowiedzUsuńCo z jajkiem ?
OdpowiedzUsuńPrzepraszam za pomyłkę. Oczywiście należy je wbić do ciasta :). Już poprawiam.
Usuń