ucierane ciasto z wiśniami
(lub innymi owocami)
Oto kolejny przepis na ciasto ucierane (czyli takie, w którym wszystkie składniki miksuje się ze sobą w odpowiedniej kolejności). Przepis pochodzi z przywoływanego tu już nie raz bloga Smakołyki Bereniki (zmieniłem proporcje tak, by ciasta wystarczyło na dużą lub średnią blachę, a proponowane w oryginalnym przepisie truskawki zastąpiłem wiśniami).
Składniki:
- ok. 500 g mąki pszennej
- 150 g cukru
- 250 g masła
- 5 jajek
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 300 g wydrylowanych wiśni
Masło rozpuścić i ostudzić. Jajka utrzeć z cukrem, a następnie nie przestając miksować dodać przestudzone masło. Następnie dodać sok z cytryny oraz mąkę przesiana z proszkiem do pieczenia. Zmiksować na jednolitą masę.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej gęste ciasto. Wyrównać. Na wierzchu ułożyć wydrylowane wiśnie, delikatnie wciskając je w ciasto (zachować odstępy pomiędzy nimi).
Piec przez 50-55 min. w 175oC. Ciasto wyjąć z piekarnika i podawać jeszcze ciepłe lub przestudzone ;).
Całość można przyozdobić kremem mascarpone (przepis na krem tutaj) i wiśniami. Należy schłodzić wtedy ciasto przez ok. 1 h w lodówce [jeśli będziemy je chłodzić zbyt długo, ciasto zrobi się twarde].
smakowicie się prezentuje:)
OdpowiedzUsuńDziękuję. Prezentowałoby się jeszcze lepiej, gdyby nie to, że zdjęcia przekroju robione były komórką ;)
UsuńMniam, wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńSuper napisane. Musze tu zaglądać częściej.
OdpowiedzUsuń