1 czerwca 2014

torcik truskawkowo-rabarbarowy

torcik na rabarbarowym spodzie, z truskawkami i truskawkowym kremem

Oto moja wariacja na temat sezonowych owoców. Spód wzorowany jest na czeskim przepisie na kolač se švestkami, pochodzącym z mojego urodzinowego prezentu - książki "Iveta a české sladkosti" (rzecz jasna z drobnymi zmianami, a najważniejsza z nich jest taka, że zamiast śliwek dodałem rabarbar). Co ważne dla niektórych: ciasto nie zawiera mąki ani proszku do pieczenia.
Wierzch natomiast to w całości pomysł własny.



Składniki na spód:

  • 130 g masła w temperaturze pokojowej
  • 100 g cukru pudru
  • 4 jajka
  • 100 g zmielonych migdałów
  • 50 g zmielonych biszkoptów
  • 1,5 łyżeczki kakao
  • szczypta cynamonu
  • rabarbar (2-3 gałązki)

na wierzch:

  • 400 g śmietany 30% do ubijania
  • 2 opakowania śmietan-fixu
  • 250 g serka mascarpone (1 opakowanie)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • ok. szklanka zmiksowanych truskawek
  • łyżeczka białego cukru (opcjonalnie)
  • kilkanaście ładnych truskawek


Ciasto:
Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodawać kolejno: żółtka, zmielone migdały [jeśli są w skórce, należy zalać je wrzątkiem i pozostawić na kilka minut, a następnie obrać i zmielić w blenderze], kakao, cynamon i zmielone biszkopty. Miksować.

Z białek ubić pianę, a następnie wmieszać ją delikatnie do ciasta (pierwszą łyżkę białek można wmieszać mikserem na najniższych obrotach, aby ciasto stało się bardziej wilgotne, pozostałe lepiej jest mieszać łyżką).

Gotowe ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Na wierzchu ułożyć pokrojony w kostkę rabarbar [przed ułożeniem na cieście, można obtoczyć rabarbar w niewielkiej ilości cukru].

Piec w 180oC przez ok. 30-35 min. (sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczone). Po upieczeniu pozostawić do całkowitego wystygnięcia.

Masa na wierzch:
Śmietanę ubić z dodatkiem śmietan-fixu (zgodnie z instrukcją na opakowaniu) oraz dwiema łyżkami cukru pudru. Serek mascarpone połączyć z łyżką cukru pudru i szklanką zmiksowanych truskawek [do truskawek można dodać łyżeczkę cukru]. Do masy truskawkowo-mascarpone dodać bitą śmietanę i wymieszać powoli łyżką. Część masy (ok. 3/4) wyłożyć na przestudzone ciasto, ułożyć na wierzchu całe truskawki. Pozostałą masą przyozdobić ciasto dookoła.

Schłodzić w lodówce.




Milion smaków truskawekRabarbalove Rabarbalove

2 komentarze :