16 czerwca 2014

ciasteczka koniczynki

kruche ciasteczka-koniczynki jak ze sklepu

(ps. kruxъje těstъka zъ smaženъjьmi ovotjьmi)


Niektórzy pewnie powiedzą, że było i że się powtarzam. Nie przeczę, owszem przepis był już na blogu (o tu, tu). Tym razem prezentuję je jednak w dużo ładniejszej formie - głównie dzięki zdobyczy (zabranej mojej mamie), tj. niemieckiej maszynce do ciastek! A poza tym doświadczenie też uczy :). Dla wszystkich, którym nie chce się klikać w link (bo i po co, skoro tu ładniejsze zdjęcia), podaję raz jeszcze przepis poniżej.


Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 220 g masła w temperaturze pokojowej
  • ok. 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub łyżeczka cukru wanilinowego)
  • szczypta soli
  • kilka łyżek twardej marmolady
Masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Nie przestając miksować dodawać cukier puder, ekstrakt z wanilii i żółtka. Powoli wsypywać mąkę pszenną i ziemniaczaną (najlepiej naprzemiennie) oraz sól. Ucierać. Masa musi być naprawdę gładka, aby ciasteczka wyszły, więc trzeba ją wyrabiać przez dłuższy czas.

Gotowe ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z "gwiazdkową" końcówką (6 ząbków) lub maszynki do robienia ciastek. [Przypominam, że z rękawa wyciskało się bardzo ciężko, więc lepiej już formować kulki i spłaszczać je np. dnem słoika.]. Wyciskać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę [nie mogą być za cienkie, bo potem będą się rozsypywały], pozostawiając między nimi niewielkie odstępy. Na środek każdego ciastka wycisnąć kleks marmolady.

Piec przez 15-17 min. w 180oC. Wyjąć i wystudzić.


2 komentarze :

  1. O rany! Wieki ich nie jadłam! Wyglądają cudnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i polecam, bo są bardzo smaczne i... wciągające :)

      Usuń