14 czerwca 2014

polędwiczka w sosie żurawinowym

polędwiczka wieprzowa w sosie żurawinowym


Dziś nieco mniej standardowo niż zawsze, bo zamiast ciasta czy zupy-krem - przepis na smaczny obiad. Wbrew wszelkim pozorom obiad ten przygotowuje się bardzo szybko, w zasadzie można powiedzieć, że robi się sam od pewnego momentu :). Przepis pochodzi z tej strony.


Składniki:


  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 3 łyżki masła
  • 1 średnia cebula (lub pół większej)
  • ok. 3/4 szklanki bulionu (może być z kostki)
  • ok. pół słoiczka konfitury żurawinowej
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • sól, pieprz

Polędwiczkę przyprawić solą i pieprzem. Masło rozgrzać w niewielkim garnku i obsmażyć na nim polędwiczkę ze wszystkich stron. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić ją. Następnie wlać bulion, ocet balsamiczny i konfiturę.

Całość dusić pod przykryciem na małym ogniu do miękkości polędwiczki.

Podawać z ziemniakami i surówką (może być z kapusty pekińskiej). Polędwiczki polać powstałym podczas gotowania sosem z cebulką.





Brak komentarzy :

Prześlij komentarz