24 czerwca 2014

muffiny truskawkowe

muffiny w całości truskawkowe z migdałową kruszonką

Jeszcze jedna truskawkowa obsesja. Zapewniam, że wkrótce pojawi się coś bez truskawek. Jednak tym razem, póki owoce są, korzystam. Muffiny są bardzo truskawkowe i pachną zabójczo, a ich dodatkową zaletą jest to, że pozwalają przetrwać truskawkom dużo dłużej ;).
[Przepis na kruszonkę pochodzi z bloga Bo(ro)n Appétit.]

Składniki na muffiny:

  • 2 jajka
  • 125 g masła
  • 2-3 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki białego cukru
  • 3 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 3/4 szklanki jogurtu naturalnego (ok. 200 ml)
  • szklanka zmiksowanych truskawek

na kruszonkę:

  • 3 łyżki zimnego masła
  • pół szklanki mąki
  • 3 łyżki cukru (może być brązowy)
  • 2 garści płatków migdałów

Składniki na kruszonkę zagnieść i schować do lodówki na czas przygotowywania ciasta.

Masło rozpuścić w garnku, zestawić z ognia. Truskawki zmiksować z jogurtem naturalnym, dodać do masła. Wbić do płynnej masy jajka i wymieszać dokładnie (najprościej będzie widelcem).

Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia. Wymieszać.

Do suchych składników wlać mokre (masę jogurtowo-maślaną) i wymieszać niezbyt dokładnie (powinny pozostać grudki). Gotowe ciasto nakładać do wyłożonych papilotkami (lub silikonowych) foremek na muffiny do ok. 3/4 wysokości.

Przed włożeniem do piekarnika muffiny posypać kruszonką.

Piec przez 25-30 min. w 200oC.



2 komentarze :