6 czerwca 2014

tarta truskawkowa

tarta z truskawkami i kremem panna cotta


Sezon truskawkowy w pełni, więc trzeba korzystać z dobrodziejstwa. Tartę z truskawkami robi się bardzo szybko, a jest naprawdę smaczna. Ponadto przepis ten można wykorzystać także z innymi owocami :).



Składniki na ciasto:


  • ok. 300 g mąki pszennej
  • 130 g masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • szczypta soli
na wierzch:
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki wody
  • pół szklanki cukru pudru
  • 3 łyżeczki cukru wanilinowego (lub nasiona z laski wanilii)
  • ok. kilograma truskawek
  • 1 kiwi lub banan [banan należy skropić sokiem z cytryny, aby nie zrobił się czarny]
Kruchy spód:
Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w kostkę masło, cukier puder, cukier wanilinowy, szczyptę soli oraz jajko. Zagnieść kruche ciasto, a następnie rozwałkować i przełożyć do formy na tartę (można też wylepiać spód kawałkami ciasta). Nakłuć widelcem w kilku miejscach. Schłodzić w lodówce na czas nagrzewania piekarnika. Piec w 200oC przez 20 min. Przestudzić.

Na wierzch:
Żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie. Postawić na ogniu i dodać śmietankę, a następnie cukier i nasiona wanilii (lub cukier wanilinowy). Pogotować chwilę, mieszając. Krem zostawić do wystygnięcia, po czym włożyć na ok. 15-20 min. do lodówki, aby zgęstniał.

Gęstniejący krem rozprowadzić po wierzchu tarty. Na kremie układać owoce. Wstawić do lodówki na kilka godzin.


Milion smaków truskawek

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz