21 czerwca 2014

rolada truskawkowa

(sz)torcik

czyli biszkoptowa rolada z masą truskawkową

Znów wracam do truskawkowych obsesji, ale póki są, to trzeba (warto) korzystać. Przepis na roladę to połączenie przepisu z bloga Bo(ro)n Appétit (ciasto) oraz własnej inwencji i sprawdzonych rozwiązań (krem). Polecam z ręką na sercu, bo ciasto jest przepyszne, a na dodatek zwija się bardzo dobrze i nie łamie się przy tym!
A co do nazwy to jest ona wynikiem kontaminacji nazwiska pewnej jubilatki oraz funkcji, w jakiej rolada występowała na urodzinach (torcik).






Składniki na biszkopt:

  • 5 jajek
  • po 75 g mąki pszennej i ziemniaczanej
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 80 g cukru
  • szczypta soli

Krem:

  • 250 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietanki 30% do ubijania
  • ok. szklanki zmiksowanych truskawek
  • kilka truskawek do pokrojenia i dekoracji
  • 3 łyżki cukru pudru do musu + ok. 3 do bitej śmietany
  • 2 płaskie łyżki żelatyny w proszku
  • kilka łyżek ciepłej wody + łyżka mleka

Biszkopt:
Oba rodzaje mąki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.

Białka ubić z solą na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać 40 g cukru. W odrębnym naczyniu utrzeć żółtka z pozostałym cukrem oraz cukrem wanilinowym. Stopniowo dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia i miksować. Następnie powoli (po łyżce, dwóch) dodawać pianę z białek i mieszać łyżką [początkowo nie będzie to łatwe, bo powstałe z żółtek i mąki ciasto jest bardzo gęste].

Jednolite ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę (tę dużą, z piekarnika). Rozprowadzić ciasto równomiernie. Piec przez ok. 12-15 min. w 175oC (z termoobiegiem) lub180oC (bez termoobiegu) na złoty kolor.

Po upieczeniu wyjąć od razu biszkopt, by nie stwardniał, oderwać papier i zwinąć szczelnie do środka, rozdzielając warstwy ciasta ściereczką. Odłożyć na bok i przygotować w tym czasie krem.

Krem:
Żelatynę rozpuścić w cieplej (ale nie wrzącej) wodzie, dodać mleko, wymieszać i odstawić.

Schłodzoną śmietanę ubić, dodając na koniec cukier puder [jeśli chcemy, aby krem był gęstszy i cięższy, można pominąć bitą śmietanę]. Truskawki zmiksować na mus z cukrem pudrem. Osobno zmiksować serek mascarpone, dodając powoli mus truskawkowy, a na koniec rozpuszczoną żelatynę. Następnie dodawać bitą śmietanę i mieszać łyżką. Krem wstawić na trochę do lodówki, aby zgęstniał.

Po wyjęciu z lodówki ok. 3/4 kremu rozsmarować na rozwiniętym cieście. Wzdłuż brzegu, od którego będziemy zaczynać zwijanie ułożyć jedna przy drugiej połówki truskawek. Kilka truskawek pokroić na małe kawałki i rozrzucić na kremie. Zwinąć całość, delikatnie dociskając. Zebrać łyżką nadmiar kremu.

Owinąć roladę w folię spożywczą i ściereczkę. Schować na noc wraz z resztą kremu do lodówki.

Przed podaniem przyozdobić kremem za pomocą szprycy (rękawa cukierniczego). Na wierzchu ułożyć ćwiartki (lub ósemki) truskawek.




8 komentarzy :