Przejdź do głównej zawartości

torcik truskawkowo-rabarbarowy

torcik na rabarbarowym spodzie, z truskawkami i truskawkowym kremem

Oto moja wariacja na temat sezonowych owoców. Spód wzorowany jest na czeskim przepisie na kolač se švestkami, pochodzącym z mojego urodzinowego prezentu - książki "Iveta a české sladkosti" (rzecz jasna z drobnymi zmianami, a najważniejsza z nich jest taka, że zamiast śliwek dodałem rabarbar). Co ważne dla niektórych: ciasto nie zawiera mąki ani proszku do pieczenia.
Wierzch natomiast to w całości pomysł własny.



Składniki na spód:

  • 130 g masła w temperaturze pokojowej
  • 100 g cukru pudru
  • 4 jajka
  • 100 g zmielonych migdałów
  • 50 g zmielonych biszkoptów
  • 1,5 łyżeczki kakao
  • szczypta cynamonu
  • rabarbar (2-3 gałązki)

na wierzch:

  • 400 g śmietany 30% do ubijania
  • 2 opakowania śmietan-fixu
  • 250 g serka mascarpone (1 opakowanie)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • ok. szklanka zmiksowanych truskawek
  • łyżeczka białego cukru (opcjonalnie)
  • kilkanaście ładnych truskawek


Ciasto:
Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodawać kolejno: żółtka, zmielone migdały [jeśli są w skórce, należy zalać je wrzątkiem i pozostawić na kilka minut, a następnie obrać i zmielić w blenderze], kakao, cynamon i zmielone biszkopty. Miksować.

Z białek ubić pianę, a następnie wmieszać ją delikatnie do ciasta (pierwszą łyżkę białek można wmieszać mikserem na najniższych obrotach, aby ciasto stało się bardziej wilgotne, pozostałe lepiej jest mieszać łyżką).

Gotowe ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Na wierzchu ułożyć pokrojony w kostkę rabarbar [przed ułożeniem na cieście, można obtoczyć rabarbar w niewielkiej ilości cukru].

Piec w 180oC przez ok. 30-35 min. (sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczone). Po upieczeniu pozostawić do całkowitego wystygnięcia.

Masa na wierzch:
Śmietanę ubić z dodatkiem śmietan-fixu (zgodnie z instrukcją na opakowaniu) oraz dwiema łyżkami cukru pudru. Serek mascarpone połączyć z łyżką cukru pudru i szklanką zmiksowanych truskawek [do truskawek można dodać łyżeczkę cukru]. Do masy truskawkowo-mascarpone dodać bitą śmietanę i wymieszać powoli łyżką. Część masy (ok. 3/4) wyłożyć na przestudzone ciasto, ułożyć na wierzchu całe truskawki. Pozostałą masą przyozdobić ciasto dookoła.

Schłodzić w lodówce.




Milion smaków truskawekRabarbalove Rabarbalove

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne

stefanka (miodownik)

stefanka zwana też miodownikiem Jedno z moich ulubionych ciast. Niestety, trzeba przyznać zupełnie szczerze, że jest dosyć czasochłonne. Jednocześnie jednak smak stefanki rekompensuje (przynajmniej mi) czas spędzony w kuchni. Stefanka, zwana w niektórych regionach (czy państwach, np. w Czechach) także miodownikiem, nadaje się na każdą okazję: małe przyjęcia, święta czy też po prostu jako niedzielny deser ;).

dyniowe earl grey

ciasto dyniowe earl grey Najwyższa pora wstawić przepis na ciasto robione już dwa tygodnie temu. Gdy tylko zobaczyłem niniejszy przepis w drugiej części  „Jadłonomii” Marty Dymek,wiedziałem, że muszę spróbować go zrobić. Dobrze pamiętam wspaniały smak ciasteczek z dodatkiem herbaty Earl Grey (tam jednak niezaparzonej), na które przepis znajdziecie tutaj . W cieście dyniowym było równie dobrze, a może i lepiej, bo całość jest wilgotna, rozpływająca się w ustach. Aha! tym, którzy „Jadłonomii” nie znają mówię, że przepis jest wegański, więc niech nie dziwi was brak jajek. Ciasto piekłem w dużej keksówce i zrobiłem mniej więcej półtorej porcji przepisu z książki Dymek. Poniżej moje proporcje

nieuTARTA gruszka

tarta gruszkowa Ostatnio dopadło mnie sporo obowiązków, czasu niewiele, a słodkiego się chce. I to dobrego słodkiego, a nie kupnego. Na szczęście tarta to tylko pół godziny roboty, a może nawet mniej. Poza tym to dobry sposób na wykorzystanie kolejnych sezonowych owoców (i to jednych z moich ulubionych) - gruszek :).