malinowe słodkości
Sezon na maliny w pełni. Trzeba to wykorzystywać, póki są. Świeże, słodkie i soczyste. Jako że muffiny robi się szybko, to i ja do przepisu przechodzę natychmiast.
Składniki na 24 sztuki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ok. 1 szklanka cukru
- 2 duże jajka
- 3/4 szklanki oleju słonecznikowego lub rzepakowego
- 3/4 szklanki mleka lub jogurtu naturalnego
- ok. 200 g świeżych malin + kilka do dekoracji
- cukier puder do dekoracji
Mąkę, proszek do pieczenia i cukier zmieszać.
Maliny wyłożyć na patelnię, posypać dwiema łyżkami cukru i zesmażyć. Zdjąć patelnię z ognia i wystudzić, przełożyć do innego naczynia.
Do malin dodać olej, mleko oraz jajka. Wymieszać dokładnie. Tak przygotowane mokre składniki wlac do suchych i wymieszać, pozostawiając grudki.
Muffiny nakładać do 3/4 wysokości papilotek (lub foremek silikonowych). Piec w 180oC przez ok. 30-40 min. (sprawdzić patyczkiem). Wystudzić i posypać cukrem pudrem.
Smacznie :)
OdpowiedzUsuń