Przejdź do głównej zawartości

torcik truskawkowy

biszkopt z kremem truskawkowym


Niektórzy z Was pytają mnie, kiedy na blogu pojawi się nowy przepis, a ja żyję (mimo że dla wielu zaczęły się wakacje) w ciągłym niedoczasie. Owszem, piekę, bo co to za życie bez pieczenia, ale najczęściej coś sprawdzonego i szybkiego - muffiny, jakieś kruche, tiramisu itp. szybkie słodkości. Z piekarnika wyjąłem właśnie kolejne takie szybkie ciasto, ale... o nim w następnym wpisie. Dziś jeszcze truskawkowo i bardzo prosto.

Składniki na biszkopt:

  • 75 g mąki pszennej
  • 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki cukru (ok. 50 g)
  • 3 jajka
  • szczypta soli

na nasącz:

  • 1/2 szklanki wody
  • ok. 1/3 szklanki białego rumu

na krem truskawkowy:

  • 250 g serka mascarpone
  • szklanka truskawek na mus
  • 3 płaskie łyżki cukru pudru
  • 2 płaskie łyżeczki żelatyny
  • kilka łyżek ciepłej wody
  • łyżka mleka

do dekoracji:

  • ok. 200 g truskawek
  • ok. 300 g śmietany 30% 
  • 2 łyżki cukru pudru
  • biała czekolada


Biszkopt:
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodając stopniowo pod koniec ubijania cukier. Osobno ubić żółtka na puszystą pianę. Pianę z żółtek wmieszać za pomocą łyżki do białek. Małymi porcjami dodawać mąkę i mieszać nadal łyżką.

Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Piec przez ok. 40 min. w 180oC. Wyjąć z piekarnika i upuścić biszkopt w blasze dwukrotnie z wysokości ok. 30 cm (zapobiega to upadnięciu biszkoptu).

Wystudzony przekroić i nasączyć obficie wodą z rumem.

Krem:
Żelatynę rozpuścić w wodzie, dodać mleko i wymieszać.

Truskawki zblendować z cukrem pudrem na mus. Osobno utrzeć mascarpone, dodając stopniowo mus truskawkowy. Na koniec wlać powoli rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę. Włożyć do lodówki na kilka minut, aby krem zgęstniał.

Krem wyłożyć na ciasto. Przykryć górnym blatem biszkoptu.

Ubić śmietanę, dodając na koniec cukier puder. Wyłożyć na wierzch ciasta.

Truskawki do dekoracji pokroić na połówki i ozdobić nimi wierzch torciku.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i polać nią truskawki [gdybyście mieli problemy z rozpuszczeniem, można dodać łyżkę lub dwie śmietanki 30%].



Komentarze

Popularne

stefanka (miodownik)

stefanka zwana też miodownikiem Jedno z moich ulubionych ciast. Niestety, trzeba przyznać zupełnie szczerze, że jest dosyć czasochłonne. Jednocześnie jednak smak stefanki rekompensuje (przynajmniej mi) czas spędzony w kuchni. Stefanka, zwana w niektórych regionach (czy państwach, np. w Czechach) także miodownikiem, nadaje się na każdą okazję: małe przyjęcia, święta czy też po prostu jako niedzielny deser ;).

dyniowe earl grey

ciasto dyniowe earl grey Najwyższa pora wstawić przepis na ciasto robione już dwa tygodnie temu. Gdy tylko zobaczyłem niniejszy przepis w drugiej części  „Jadłonomii” Marty Dymek,wiedziałem, że muszę spróbować go zrobić. Dobrze pamiętam wspaniały smak ciasteczek z dodatkiem herbaty Earl Grey (tam jednak niezaparzonej), na które przepis znajdziecie tutaj . W cieście dyniowym było równie dobrze, a może i lepiej, bo całość jest wilgotna, rozpływająca się w ustach. Aha! tym, którzy „Jadłonomii” nie znają mówię, że przepis jest wegański, więc niech nie dziwi was brak jajek. Ciasto piekłem w dużej keksówce i zrobiłem mniej więcej półtorej porcji przepisu z książki Dymek. Poniżej moje proporcje

nieuTARTA gruszka

tarta gruszkowa Ostatnio dopadło mnie sporo obowiązków, czasu niewiele, a słodkiego się chce. I to dobrego słodkiego, a nie kupnego. Na szczęście tarta to tylko pół godziny roboty, a może nawet mniej. Poza tym to dobry sposób na wykorzystanie kolejnych sezonowych owoców (i to jednych z moich ulubionych) - gruszek :).