biszkopt z kremem truskawkowym
Niektórzy z Was pytają mnie, kiedy na blogu pojawi się nowy przepis, a ja żyję (mimo że dla wielu zaczęły się wakacje) w ciągłym niedoczasie. Owszem, piekę, bo co to za życie bez pieczenia, ale najczęściej coś sprawdzonego i szybkiego - muffiny, jakieś kruche, tiramisu itp. szybkie słodkości. Z piekarnika wyjąłem właśnie kolejne takie szybkie ciasto, ale... o nim w następnym wpisie. Dziś jeszcze truskawkowo i bardzo prosto.
Składniki na biszkopt:
- 75 g mąki pszennej
- 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 szklanki cukru (ok. 50 g)
- 3 jajka
- szczypta soli
na nasącz:
- 1/2 szklanki wody
- ok. 1/3 szklanki białego rumu
na krem truskawkowy:
- 250 g serka mascarpone
- szklanka truskawek na mus
- 3 płaskie łyżki cukru pudru
- 2 płaskie łyżeczki żelatyny
- kilka łyżek ciepłej wody
- łyżka mleka
do dekoracji:
- ok. 200 g truskawek
- ok. 300 g śmietany 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- biała czekolada
Biszkopt:
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodając stopniowo pod koniec ubijania cukier. Osobno ubić żółtka na puszystą pianę. Pianę z żółtek wmieszać za pomocą łyżki do białek. Małymi porcjami dodawać mąkę i mieszać nadal łyżką.
Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Piec przez ok. 40 min. w 180oC. Wyjąć z piekarnika i upuścić biszkopt w blasze dwukrotnie z wysokości ok. 30 cm (zapobiega to upadnięciu biszkoptu).
Wystudzony przekroić i nasączyć obficie wodą z rumem.
Krem:
Żelatynę rozpuścić w wodzie, dodać mleko i wymieszać.
Truskawki zblendować z cukrem pudrem na mus. Osobno utrzeć mascarpone, dodając stopniowo mus truskawkowy. Na koniec wlać powoli rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę. Włożyć do lodówki na kilka minut, aby krem zgęstniał.
Krem wyłożyć na ciasto. Przykryć górnym blatem biszkoptu.
Ubić śmietanę, dodając na koniec cukier puder. Wyłożyć na wierzch ciasta.
Truskawki do dekoracji pokroić na połówki i ozdobić nimi wierzch torciku.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i polać nią truskawki [gdybyście mieli problemy z rozpuszczeniem, można dodać łyżkę lub dwie śmietanki 30%].
Komentarze
Prześlij komentarz