szybkie i smaczne cisto czereśniowe
To ciasto robi się naprawdę łatwo - wystarczy po kolei dodawać do misy miksera składniki, wylać je na blachę i upiec. Gotowe! Aby więc nie przedłużać wstępu, podaję przepis (pochodzi z tego bloga [tutaj]). Ja robiłem półtorej porcji - na dużą blachę.
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szklanka oleju
- szklanka cukru
- dwie łyżki cukru waniliowego
- 7 dużych jajek
- ok. 1 kg wydrylowanych czereśni (lub innych owoców)
- kilka kropel aromatu waniliowego (opcjonalnie)
- cukier puder do dekoracji (opcjonalnie)
Całe jajka wbić do miski i ubić z cukrem, cukrem waniliowym i aromatem. Cały czas miksując, wlewać powoli olej. Następnie stopniowo dodawać mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia, miksując na małych obrotach.
Większość owoców oprószyć mąką i wmieszać delikatnie do ciasta za pomocą łyżki.
Ciasto wylać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć, delikatnie wciskając, pozostałe owoce.
Piec przez ok. 65 min. w 180oC (sprawdzić patyczkiem już wcześniej, aby ciasto nie wysuszyło się zanadto).
Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.
Poproszę kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta ucierane a z czereśniami musi być pyszne.
Ależ ono cudownie wygląda! Z czereśniami musiało być pyszne :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :). Oj, tak, jest smaczne, polecam :)
Usuń