Przejdź do głównej zawartości

ucierane ciasto z czereśniami

szybkie i smaczne cisto czereśniowe


To ciasto robi się naprawdę łatwo - wystarczy po kolei dodawać do misy miksera składniki, wylać je na blachę i upiec. Gotowe! Aby więc nie przedłużać wstępu, podaję przepis (pochodzi z tego bloga [tutaj]). Ja robiłem półtorej porcji - na dużą blachę.

Składniki:


  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szklanka oleju
  • szklanka cukru
  • dwie łyżki cukru waniliowego
  • 7 dużych jajek
  • ok. 1 kg wydrylowanych czereśni (lub innych owoców)
  • kilka kropel aromatu waniliowego (opcjonalnie)
  • cukier puder do dekoracji (opcjonalnie)


Całe jajka wbić do miski i ubić z cukrem, cukrem waniliowym i aromatem. Cały czas miksując, wlewać powoli olej. Następnie stopniowo dodawać mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia, miksując na małych obrotach.

Większość owoców oprószyć mąką i wmieszać delikatnie do ciasta za pomocą łyżki.

Ciasto wylać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć, delikatnie wciskając, pozostałe owoce.

Piec przez ok. 65 min. w 180oC (sprawdzić patyczkiem już wcześniej, aby ciasto nie wysuszyło się zanadto).

Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.



Komentarze

  1. Poproszę kawałeczek :)
    Uwielbiam ciasta ucierane a z czereśniami musi być pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ ono cudownie wygląda! Z czereśniami musiało być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo :). Oj, tak, jest smaczne, polecam :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne

stefanka (miodownik)

stefanka zwana też miodownikiem Jedno z moich ulubionych ciast. Niestety, trzeba przyznać zupełnie szczerze, że jest dosyć czasochłonne. Jednocześnie jednak smak stefanki rekompensuje (przynajmniej mi) czas spędzony w kuchni. Stefanka, zwana w niektórych regionach (czy państwach, np. w Czechach) także miodownikiem, nadaje się na każdą okazję: małe przyjęcia, święta czy też po prostu jako niedzielny deser ;).

dyniowe earl grey

ciasto dyniowe earl grey Najwyższa pora wstawić przepis na ciasto robione już dwa tygodnie temu. Gdy tylko zobaczyłem niniejszy przepis w drugiej części  „Jadłonomii” Marty Dymek,wiedziałem, że muszę spróbować go zrobić. Dobrze pamiętam wspaniały smak ciasteczek z dodatkiem herbaty Earl Grey (tam jednak niezaparzonej), na które przepis znajdziecie tutaj . W cieście dyniowym było równie dobrze, a może i lepiej, bo całość jest wilgotna, rozpływająca się w ustach. Aha! tym, którzy „Jadłonomii” nie znają mówię, że przepis jest wegański, więc niech nie dziwi was brak jajek. Ciasto piekłem w dużej keksówce i zrobiłem mniej więcej półtorej porcji przepisu z książki Dymek. Poniżej moje proporcje

nieuTARTA gruszka

tarta gruszkowa Ostatnio dopadło mnie sporo obowiązków, czasu niewiele, a słodkiego się chce. I to dobrego słodkiego, a nie kupnego. Na szczęście tarta to tylko pół godziny roboty, a może nawet mniej. Poza tym to dobry sposób na wykorzystanie kolejnych sezonowych owoców (i to jednych z moich ulubionych) - gruszek :).