2 stycznia 2014

babeczki z kremem cytrynowym

[Przepis na przepyszny krem cytrynowy pochodzi z bloga The taste of sweet]

kruche babeczki z kremem cytrynowym
(ps. kruxъje babky zъ kremom)

 Składniki na ciasto (półkruche):

  • 250 g mąki
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • szczypta soli

Krem lemon curd:

  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 cytryna (otarta skórka i wyciśnięty sok)
  • 40 g masła
  • 70 g cukru

Krem do babeczek:

  • 200 ml śmietanki 30% do ubijania
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 opakowanie śmietan fix
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 250 g  przygotowanego wcześniej lemon curd

Przygotowanie ciasta

Przesiać mąkę do miski, wymieszać z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Dodać pokrojone w kostkę masło i posiekać je nożem na mniejsze kawałki. Wbić jajko i zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć ciasto w folię i włożyć do lodówki na ok. 20 minut.

Wylepiać ciastem (niezbyt grubo!) wyłożone papilotkami lub posmarowane tłuszczem foremki [dowolnego kształtu; u mnie z racji świąt były to choinki]. W każdą foremek włożyć kawałek papieru do pieczenia i wysypać grochem, aby ciasto zanadto nie wyrosło. Piec z obciążeniem przez 15 min. w 200oC, zdjąć groch i papier z wierzchu i piec jeszcze 5 min.

Wyjąć i wystudzić.

Przygotowanie lemon curd

Jajko, żółtko i cukier roztrzepać w garnku za pomocą trzepaczki do ubijania. Postawić garnek na ogniu i dodać pokrojone masło oraz sok i startą skórkę z cytryny. Cały czas mieszając [trzeba uważać, by krem się nie przypalił na spodzie] doprowadzić do wrzenia. Gotować kilka minut na małym ogniu, aż krem zgęstnieje. Odstawić do wystygnięcia.

[Lemon curd można wykorzystać jako gotowy krem, np. do napełniania nim wnętrze muffin lub posmarowania spodu babeczek; myślę jednak, że jego smak jest zbyt intensywny, by jeść go w zbyt dużych ilościach.]

Przygotowanie kremu cytrynowego

Schłodzoną śmietankę ubić ze śmietan-fixem i cukrem pudrem (zgodnie z przepisem na opakowaniu śmietan-fixu) [Aby śmietana dobrze się ubiła, polecam schłodzić wcześniej w lodówce naczynie, w którym będziemy miksować. Jeśli zaś chodzi o miksowanie, to na samym początku, przez chwilę, zaleca się ubijanie na najwyższych obrotach - celem napowietrzenia śmietany, a potem na niższych, tj. 2-3 stopień.]

Do ubitej śmietany dodać kolejno serek mascarpone oraz lemon curd, cały czas miksując.

Tak przygotowany krem należy nakładać do szprycy lub rękawa cukierniczego i wyciskać na babeczki. Następnie babeczki można udekorować cukrowymi perełkami, wyfiletowaną limonką [filetuje się jak pomarańczę] lub orzechami [pełna dowolność ;)].

Przechowywać w lodówce.

3 komentarze :

  1. Rewelacyjnie wyglądają w formie choinek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A dziękuję bardzo. Też mi się podobają, choć nie ukrywam, że wylepienie foremek o tym kształcie nie było łatwe.

      Usuń
  2. Hej trochę się tu pozmieniało, no i na plus :)
    Nie wiem czy mnie pamiętasz - organizuje z koleżanką akcje wspólnego gotowania blogerek i blogerów. No i teraz w styczniu będzie taka akcja - zadanie bardzo proste. Miałbyś ochotę wziąć udział ? Jest już jeden facet chętny ;) Jak coś to pisz na: myy.goodies@gmail.com bądź: https://www.facebook.com/sentimentalgirl

    Pozdrawiam i czekam z niecierpliwością :)

    OdpowiedzUsuń