27 stycznia 2014

migdałowe ciasteczka

ciasteczka z kaszy manny (ps. těstъčьka zъ kaši manny)

[Przepis pochodzi z bloga Gotuję, bo lubię. Oczywiście, jak zawsze, z małymi zmianami :). Ciasteczka idealnie nadają się jako przekąska do kawy, herbaty lub... nauki podczas sesji - ostatnie rozwiązanie sprawdzone!]


 składniki:

  • 110 g mąki pszennej
  • 110 g kaszy mannej
  • garść płatków górskich
  • 50 g mielonych migdałów lub płatków migdałowych
  • ok. 50 g cukru
  • 100 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka wódki lub rumu

  • płatki migdałowe do ozdoby
  • cukier puder do posypania

Mąkę przesiać do miski, wymieszać z kaszą manną, płatkami górskimi, zmielonymi migdałami i cukrem. Jajko roztrzepać z wódką (lub rumem) i dodać do suchych składników. Dorzucić pokrojone w kostkę masło i zagnieść ciasto (jeśli będzie zbyt kleiste można podsypać je kaszą), zawinąć w folię i włożyć do lodówki na ok. 30 min.

Ze schłodzonego ciasta formować kulki wielkości orzecha i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Mogą leżeć dosyć gęsto, ponieważ nie wyrastają dużo. Każdą z kulek spłaszczyć delikatnie dłonią lub łyżką, a następnie powbijać w nie płatki migdałowe.

Piec przez 15-20 min. w 180oC (ciasteczka nie powinny być mocno zrumienione).

Przestudzone ciasteczka posypujemy cukrem pudrem.


2 komentarze :