28 stycznia 2014

babka z majonezem (!)

[Przepis inspirowany jest przepisem z bloga Smakołyki Bereniki.]

ucierana babka z majonezem

 składniki:

  • szklanka mąki pszennej
  • szklanka mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • ok. 3/4 szklanki cukru
  • 2-3 łyżeczki cukru wanilinowego (opcjonalnie)
  • 4 łyżki majonezu
  • dowolna konfitura owocowa [u mnie truskawkowa]

Oba rodzaje mąki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.

Ubić białka na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania połowę porcji cukru. Żółtka utrzeć z cukrem, cukrem wanilinowym oraz majonezem na puszystą masę. Do masy tej dodawać porcjami mąkę i ucierać dalej. Jeśli ciasto będzie za gęste, można dodać jeszcze trochę majonezu.

Do gęstej części ciasta dodawać stopniowo ubite wcześniej białka i mieszać łyżką [jako że ciasto jest naprawdę gęste polecam na początek posłużyć się mikserem do mieszania; potem, gdy dodamy już część białek i ciasto zrobi się bardziej płynne, należy domieszać resztę białek łyżką].

Spód podłużnej blaszki wyłożyć papierem do pieczenia, zaś boki wysmarować masłem. Ponad połowę ciasta wylać do blaszki, nałożyć łyżeczką na środek konfiturę owocową [ja nalałem za mało ciasta na spód, stąd dżem jest bliżej spodu]. Zalać pozostałym ciastem.

Babkę piec przez ok. 45-55 min. w 180oC (należy sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczona). Babkę należy studzić stopniowo w piekarniku, gdyż zbyt szybkie jej wyjęcie może spowodować, że ciasto upadnie.




3 komentarze :

  1. Sama jeszcze jej nie piekłam, ale próbowałam już kilkakrotnie u innych osób. Jest naprawdę bardzo smaczna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cześć:) super blog :) zapraszam do mnie :) http://agaslodziak.blogspot.com/ pozdrawiam Aga :)

    OdpowiedzUsuń