Przejdź do głównej zawartości

ciasto styropian

ciasto styropian lub nibysernik

Dziś ciasto, które na blogu Smakołyki Bereniki przyciągnęło mnie swoją nazwą :). Ciasto przypomina styropian jedynie kolorem i swoją lekkością, poza tym, na szczęście, jest bardzo dobre i warte zrobienia. Poniższy przepis jest kompilacją przepisu ze wspomnianego już bloga oraz z bloga Kraina Sosny.


Składniki na ciasto:

  • ok. 340 g mąki pszennej (dwie niepełne szklanki)
  • 200 g margaryny lub masła
  • 80 g cukru
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa:
  • 660 ml śmietany 12%
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2,5 łyżki mąki pszennej
  • ok. 100 g wiórków kokosowych
  • 4 białka
  • ok. 80 g cukru białego
  • łyżeczka lub dwie cukru wanilinowego

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i wymieszać z cukrem. Wrzucić pokrojoną w kostkę margarynę, posiekać z mąką. Dodać żółtka i zagnieść jednolite ciasto. Podzielić je na dwie części, zawinąć każdą z nich w folię i włożyć na ok. pół godziny do zamrażalnika.

Po tym czasie jedną część ciasta wyjąć i wylepić nią spód natłuszczonej i oprószonej bułką tartą blachy (nie za dużej, np. 23 x 27 cm) lub tortownicy. Podpiec przez 12 min. w 180oC. Ostudzić.

Masa:
Białka ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier biały zmieszany z wanilinowym. Śmietanę wymieszać z budyniem, mąką ziemniaczaną i pszenną, proszkiem do pieczenia oraz wiórkami kokosowymi. Pianę z białek wmieszać delikatnie łyżką do masy śmietanowej. Całą masę przełożyć na podpieczony spód, wyrównać łyżką.

Wierzch posypać startą na tarce drugą częścią ciasta z zamrażalnika.

Piec ok. 60 min. w 180oC. Studzić w wyłączonym piekarniku, uchylając stopniowo drzwiczki, aby ciasto nie upadło (zbytnio lub wcale ;)).





Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne

stefanka (miodownik)

stefanka zwana też miodownikiem Jedno z moich ulubionych ciast. Niestety, trzeba przyznać zupełnie szczerze, że jest dosyć czasochłonne. Jednocześnie jednak smak stefanki rekompensuje (przynajmniej mi) czas spędzony w kuchni. Stefanka, zwana w niektórych regionach (czy państwach, np. w Czechach) także miodownikiem, nadaje się na każdą okazję: małe przyjęcia, święta czy też po prostu jako niedzielny deser ;).

dyniowe earl grey

ciasto dyniowe earl grey Najwyższa pora wstawić przepis na ciasto robione już dwa tygodnie temu. Gdy tylko zobaczyłem niniejszy przepis w drugiej części  „Jadłonomii” Marty Dymek,wiedziałem, że muszę spróbować go zrobić. Dobrze pamiętam wspaniały smak ciasteczek z dodatkiem herbaty Earl Grey (tam jednak niezaparzonej), na które przepis znajdziecie tutaj . W cieście dyniowym było równie dobrze, a może i lepiej, bo całość jest wilgotna, rozpływająca się w ustach. Aha! tym, którzy „Jadłonomii” nie znają mówię, że przepis jest wegański, więc niech nie dziwi was brak jajek. Ciasto piekłem w dużej keksówce i zrobiłem mniej więcej półtorej porcji przepisu z książki Dymek. Poniżej moje proporcje

nieuTARTA gruszka

tarta gruszkowa Ostatnio dopadło mnie sporo obowiązków, czasu niewiele, a słodkiego się chce. I to dobrego słodkiego, a nie kupnego. Na szczęście tarta to tylko pół godziny roboty, a może nawet mniej. Poza tym to dobry sposób na wykorzystanie kolejnych sezonowych owoców (i to jednych z moich ulubionych) - gruszek :).