12 lipca 2014

ciasto z czereśniami

ucierane ciasto z czereśniami


Prosty i bardzo szybki przepis na placek z czereśniami, w którym wszystkie składniki wystarczy zmiksować i przelać do formy. Idealny w lecie.




Składniki:

  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki
  • 3-4 łyżki oliwy lub oleju
  • ok. 1/2 kg czereśni (mogą być wiśnie lub inne owoce)
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, a potem pojedynczo żółtka. Następnie zmniejszyć obroty miksera i wsypywać po łyżce mąki. Na koniec dodać oliwę (lub olej). Umyte, wydrylowane i osuszone czereśnie wymieszać z ciastem drewnianą łyżką.

Blaszkę do pieczenia [niebyt dużą, może być kwadratowa] wysmarować tłuszczem (można też wyłożyć spód papierem do pieczenia) i przelać do niej ciasto.

Piec 30-35 min. w 180oC. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.


3 komentarze :