22 lipca 2014

(nowe) ciasto ucierane

ucierane ciasto z wiśniami

(lub innymi owocami)


Oto kolejny przepis na ciasto ucierane (czyli takie, w którym wszystkie składniki miksuje się ze sobą w odpowiedniej kolejności). Przepis pochodzi z przywoływanego tu już nie raz bloga Smakołyki Bereniki (zmieniłem proporcje tak, by ciasta wystarczyło na dużą lub średnią blachę, a proponowane w oryginalnym przepisie truskawki zastąpiłem wiśniami).

Składniki:


  • ok. 500 g mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • 250 g masła
  • 5 jajek
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 g wydrylowanych wiśni


Masło rozpuścić i ostudzić. Jajka utrzeć z cukrem, a następnie nie przestając miksować dodać przestudzone masło. Następnie dodać sok z cytryny oraz mąkę przesiana z proszkiem do pieczenia. Zmiksować na jednolitą masę.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej gęste ciasto. Wyrównać. Na wierzchu ułożyć wydrylowane wiśnie, delikatnie wciskając je w ciasto (zachować odstępy pomiędzy nimi).

Piec przez 50-55 min. w 175oC. Ciasto wyjąć z piekarnika i podawać jeszcze ciepłe lub przestudzone ;).

Całość można przyozdobić kremem mascarpone (przepis na krem tutaj) i wiśniami. Należy schłodzić wtedy ciasto przez ok. 1 h w lodówce [jeśli będziemy je chłodzić zbyt długo, ciasto zrobi się twarde].



3 komentarze :

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Prezentowałoby się jeszcze lepiej, gdyby nie to, że zdjęcia przekroju robione były komórką ;)

      Usuń
  2. Mniam, wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń