19 grudnia 2014

kruche choinki

kruche ciasteczka kokosowe


Niektórzy mają już z głowy ubieranie choinki, na innych wciąż czeka to zadanie, jeszcze inni w ogóle nie zamierzają jej przystrajać. A gdyby tak zjeść choinkę? A wcześniej oprószyć ją cukrowym śniegiem. Na upieczenie takich choinek jest jeszcze czas, choć warto zrobić to dwa dni przed Świętami, bo ciastka są wtedy smaczniejsze. Jeśli nie macie maszynki do ciastek, możecie formować dowolne inne kształty w dłoniach (np. kulki i spłaszczać je na blasze).
Przepis wzorowany na tym tutaj.


Składniki (na ok. 100 ciasteczek):

  • 250 g masła w temperaturze pokojowej
  • 230 g mąki pszennej
  • 75 g mąki krupczatki
  • 60 g wiórków kokosowych (najlepiej drobno zmielonych)
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3 żółtka (lub 2 duże)
  • szczypta soli

Mąki przesiać i wymieszać z solą oraz wiórkami. Masło utrzeć z cukrem na puszystą pianę (ucierać przez ok. 10 min.). Nie przestając miksować, dodawać kolejno jajka, a następnie stopniowo zmieszane mąki. Gotowe ciasto wstawić na 15-30 min. do lodówki.

Ciasto przekładać porcjami do maszynki i wyciskać ciastka bezpośrednio na blachę. Piec 10-13 min. w 180ºC. Wystudzić na kratce lub talerzu. Oprószyć cukrem pudrem.




3 komentarze :