28 października 2014

bałkańska słodkość

baklava (bakława)


Tego jakże słodkiego, orzechowo-miodowego bałkańskiego przysmaku spróbowałem pierwszy raz ponad rok temu w uczelnianej kawiarence prowadzonej przez Turków. Spróbowałem i stwierdziłem: "Chcę to zrobić! Muszę!". Zbierałem się długo, czytałem, przeglądałem i wciąż pojawiał się jeden problem - skąd wziąć ciasto. Podczas zakupów w marketach spoglądałem czasem na ciasta, ale filo nie widziałem. Aż tu nagle zupełnie przypadkiem wpadło mi ono w ręce. A skoro wpadło to i kupiłem.
Baklava to jedno z tradycyjnych bałkańskich ciast. Przyznaje się do niego kilka krajów i każdy twierdzi, że to właśnie z niego się wywodzi. Turcja, Grecja, Armenia, Bułgaria? Nie wiadomo. Smak jednak jest nieziemski. Jak wiecie nie przepadam za bardzo słodkimi ciastami, ale to jest wyjątkiem.
Do wypieku wykorzystałem głównie przepis z tego bloga [klik], ale wprowadziłem w nim nieco zmian, np. aby przełamać słód baklavy dodałem solonych orzeszków ziemnych [co okazało się bardzo dobrym pomysłem]. Spróbujcie sami! :)


21 października 2014

niezła babka! z cytryną!

bardzo puszysta babka cytrynowa


Nie mogłem się już doczekać, żeby się z Wami nie podzielić tym cudownym przepisem. Babka, która z niego wychodzi jest po prostu przepyszna! Delikatne, bardzo puszyste ciasto, cytrynowy, lekko kwaskowaty smak - uwierzcie, niebo w ustach, a jeśli nie niebo to przynajmniej obłoczek ;).
Przepis pochodzi z niezastąpionego bloga Smakołyki Bereniki i wart jest przekazywania dalej :).


17 października 2014

dynia z kremem

ciasto dyniowe z kremem cytrynowym

Przy przepisie za zupę krem (tutaj) z dyni pisałem o tym, że część dyni sobie zostawiłem, by zrobić pierwsze dyniowe ciasto, a w zasadzie dyniowo-marchewkowe. Myślę, że efekt był zadowalający.
Ciasto piekłem w dużej blasze, ale polecam ciut mniejszą, jeśli chcecie, żeby było wyższe (przy takim trudno je przekroić, a potem także przekładać na talerze, bo istnieje ryzyko, że nie utrzyma dużej warstwy kremu; no, chyba że wolicie mniej kremu ;)).
Przepis na podstawie tegoż, z Kwestii Smaku, lecz ze zmianami własnymi ;).


13 października 2014

poniedziałkowe pomarańcze

muffiny pomarańczowe


Poniedziałek nie sprzyja chyba niczemu - trudno się wyrobić, ogarnąć, zrobić, co się miało, chciało, a nade wszystko, co się musiało. Dlatego po pracy czy szkole warto zrobić coś, z czym na pewno się wyrobimy i co na pewno wyjdzie :)! Udanej reszty tygodnia!


5 października 2014

dyniowy krem

zupa krem z dyni


O ile mnie pamięć nie myli nigdy nie jadłem dyni. Błąd! Jadłem raz, rok temu, w pewnej restauracji - w postaci właśnie takiej zupy. I tak chodziła za mną ta zupa przez rok. Kupiłem więc w końcu kawałek dyni, podzieliłem, zostawiając część na ciasto, a część przeznaczyłem na ten, jak się okazało, przepyszny krem. Przepis pochodzi z Kuchni Lidla (jest nieznacznie urozmaicony).