5 października 2014

dyniowy krem

zupa krem z dyni


O ile mnie pamięć nie myli nigdy nie jadłem dyni. Błąd! Jadłem raz, rok temu, w pewnej restauracji - w postaci właśnie takiej zupy. I tak chodziła za mną ta zupa przez rok. Kupiłem więc w końcu kawałek dyni, podzieliłem, zostawiając część na ciasto, a część przeznaczyłem na ten, jak się okazało, przepyszny krem. Przepis pochodzi z Kuchni Lidla (jest nieznacznie urozmaicony).











Składniki:


  • ok. 1 kg dyni (u mnie na zupę wyszło ok. 800 g)
  • 1 niezbyt duża marchew
  • 1 mała pietruszka lub pół większej
  • pół średniej wielkości cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 szklanki bulionu drobiowego (może być nawet z dwóch kostek)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Dynię umyć i obrać, usunąć środek z pestkami i pokroić. Pozostałe warzywa także umyć i obrać, a następnie pokroić na kawałki. Wszystko wrzucić do garnka i dodać 3 łyżki oliwy z oliwek. Podsmażyć ciągle mieszając przez ok. 3-5 min.

Po tym czasie wlać gorący lub wrzący bulion. Gotować pod przykryciem przez ok. 20-30 min., aż warzywa będą miękkie. Zdjąć z ognia, dodać ok. łyżeczkę soli i nieco pieprzy (do smaku) i zmiksować blenderem ręcznym.

Zupę można podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Można też przyozdobić pietruszką lub bazylią i kleksem śmietany 18%.


5 komentarzy :

  1. Hehe, też robiłam z Lidla :P prosta i bardzo smaczna. Można mocniej doprawić!

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam też krem z dyni na słodko jako nadzienie do bułeczek drożdżowych itp. Przepis dostępny w mojej kuchni oraz w całym internecie, ale tylko u mnie z degustacją za talerz zupy;)

    OdpowiedzUsuń