21 października 2014

niezła babka! z cytryną!

bardzo puszysta babka cytrynowa


Nie mogłem się już doczekać, żeby się z Wami nie podzielić tym cudownym przepisem. Babka, która z niego wychodzi jest po prostu przepyszna! Delikatne, bardzo puszyste ciasto, cytrynowy, lekko kwaskowaty smak - uwierzcie, niebo w ustach, a jeśli nie niebo to przynajmniej obłoczek ;).
Przepis pochodzi z niezastąpionego bloga Smakołyki Bereniki i wart jest przekazywania dalej :).


Składniki:


  • 250 g mąki pszennej 
  • 4 jajka
  • 250 g masła
  • 180 g cukru pudru
  • 1 duża cytryna
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Uwaga! Aby babka wyszła, składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Polecam wyjąć na przykład na noc, wtedy masło ładnie utrze się z żółtkami.

Cytrynę umyć i sparzyć. Zetrzeć skórkę na tarce o drobnych oczkach. Przepołowić cytrynę i wycisnąć z niej sok. Wyciśnięte połówki odwrócić na drugą stronę i zetrzeć pozostały miąższ na tarce.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Odstawić na chwilę.

Masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami na puszystą masę (miksować kilka minut). Do masy dodać skórkę z cytryny i sok zmiksować. Następnie wsypać mąkę i także zmiksować.

Delikatnie przełożyć ubite białka do masy i wmieszać je drewnianą łyżką.

Formę wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Przelać do niej ciasto, wyrównać. Piec przez 40-45 min. w 180-190oC. Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest suche. Studzić w uchylonym, a następnie otwartym piekarniku.

Wystudzoną posypać cukrem pudrem.








11 komentarzy :