30 maja 2015

szybkie ciasto z truskawkami

smaczne i wilgotne ciasto truskawkowe


Już miesiąc mnie tu nie było z nowym przepisem. Jakoś tak nie było kiedy testować nowego, więc odświeżałem to, co sprawdzone - m.in. tartę rabarbarową (przepis tutaj). W końcu udało się jednak ogarnąć. Na ten weekend planowałem pieczenie i jak planowałem, tak zrobiłem. Tyle że, w związku z niespodziewanym przybytkiem kilograma truskawek, musiałem wymyślić inne niż pierwotnie ciasto.  I tak zamiast pani Walewskiej, którą już wkrótce mam zamiar upiec, powstało szybkie, proste ciasto z truskawkami. Jest naprawdę banalne - wystarczy wymieszać łyżką składniki i włożyć do piekarnika :).
Przepis inspirowany przepisem z Małej Cukierenki (tutaj).


Składniki:


  • 1,5 szklanki mąki oraz łyżka do oprószenia truskawek
  • nieco ponad pół szklanki brązowego cukru
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • płaska łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 jajko
  • pół kostki (100 g) masła
  • ok. 150 g gęstego jogurtu naturalnego (lub innego)
  • ok. 1/4 szklanki mleka
  • ponad szklanka pokrojonych w kostkę truskawek
  • garstka płatków migdałowych


Mąkę przesiać do miski. Wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Masło rozpuścić i lekko przestudzić. Dodać do niego jogurt, mleko oraz jajko. Wymieszać dokładnie składniki. Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać łyżką. Do ciasta wsypać pokrojone w kostkę i oprószone mąką truskawki. Wymieszać.

Całość przełożyć do formy keksowej, wyłożonej papierem do pieczenia [na tortownicę należy podwoić ilość składników oraz wydłużyć nieco czas pieczenia] i posypać płatkami migdałowymi.

Piec w 180oC przez ok. 60 min.

Wyjąć i wystudzić całkowicie.




4 komentarze :