25 września 2015

muffiny gruszkowe

muffiny z gruszkowy musem


Dzisiaj będzie prosto i szybko, tak, żeby można było upiec coś nawet po 8 godzinach pracy. A jak szybko i prosto to muffiny. Tym razem w pełni gruszkowe (ze zmiksowaną gruszką oraz kawałkami owoców).

Składniki:


  • 2 szklanki mąki (lub nieco więcej)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół szklanki cukru
  • dwie łyżki cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 130 g rozpuszczonego masła
  • pół szklanki mleka, śmietany lub jogurtu
  • 3 średnie gruszki (w tym jedna twarda)


Suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy) wymieszać. Gruszki umyć, obrać, wykroić środki nasienne. Dwie z nich zmiksować w blenderze. Trzecią kroić w kostkę.

W osobnym naczyniu wymieszać składniki mokre (masło, mleko, jajka i zmiksowane gruszki). Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać. Ciasto nakładać do foremek i piec przez ok. 25 min. w 190oC.

2 komentarze :

  1. znając Twoją skłonność do dziwnych przepisów i ciast zrobionych z rzeczy, które zwykłemu człowiekowi ze słodkością się nie kojarzą... w pierwszym odruchu przeczytałem muffiny groszkowe (patrz: ciasto z fasoli) ;P

    OdpowiedzUsuń