5 września 2015

tarta serowo-dyniowa

tarta z serem i puree z dyni


Sierpień zakończyłem ciastem dyniowym. Czemu by więc nie pozostać jeszcze przez chwilę w tym klimacie, tym bardziej, że z rzeczonego ciasta zostało mi jeszcze całkiem sporo puree z dyni. Zacząłem się więc głowić, co by tu z niego zrobić. Tak się złożyło, że kupiłem ser na sernik (miał być na naleśniki lub cokolwiek innego). Ser, puree i co dalej? Sernik z dynią? Trochę za mało miałem sera na taki pełny sernik. Może więc coś mniejszego, z serem, dynią... I tak oto powstał autorki przepis na tartę serową z puree z dyni.


Składniki na kruchy spód:


  • 250 g mąki
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli

na wierzch:


  • 500 g zmielonego sera
  • ok. 150 g serka mascarpone
  • 4-5 łyżek cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2-3 szklanki puree z dyni [przepis tutaj]
  • 3 łyżki miodu
  • 3 jajka




Spód:
Mąkę przesiać i wymieszać z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodać pokrojone w kostkę masło i jajko, posiekać. Zagnieść szybko ciasto i schować je na ok. 30 min. do lodówki. Następnie wylepić nim formę na tartę.

Wierzch:
Sery zmiksować z cukrem oraz mąką ziemniaczaną, dodawać kolejno dwa jajka i zmiksować (krótko). Tak przygotowaną masę serową wyłożyć na ciasto.

Puree z dyni wymieszać z miodem oraz jednym jajkiem (dokładnie). Masę wyłożyć w formie spirali na ser i nieco wymieszać (do wykładania można użyć rękawa cukierniczego).

Ciasto włożyć do nagrzanego do 180oC piekarnika i piec przez 15 min. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 140 i piec jeszcze przez 60 min. Studzić stopniowo. Wystudzone ciasto schłodzić przez kilka godzin w lodówce.







2 komentarze :