Przejdź do głównej zawartości

tarta serowo-dyniowa

tarta z serem i puree z dyni


Sierpień zakończyłem ciastem dyniowym. Czemu by więc nie pozostać jeszcze przez chwilę w tym klimacie, tym bardziej, że z rzeczonego ciasta zostało mi jeszcze całkiem sporo puree z dyni. Zacząłem się więc głowić, co by tu z niego zrobić. Tak się złożyło, że kupiłem ser na sernik (miał być na naleśniki lub cokolwiek innego). Ser, puree i co dalej? Sernik z dynią? Trochę za mało miałem sera na taki pełny sernik. Może więc coś mniejszego, z serem, dynią... I tak oto powstał autorki przepis na tartę serową z puree z dyni.


Składniki na kruchy spód:


  • 250 g mąki
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli

na wierzch:


  • 500 g zmielonego sera
  • ok. 150 g serka mascarpone
  • 4-5 łyżek cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2-3 szklanki puree z dyni [przepis tutaj]
  • 3 łyżki miodu
  • 3 jajka




Spód:
Mąkę przesiać i wymieszać z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodać pokrojone w kostkę masło i jajko, posiekać. Zagnieść szybko ciasto i schować je na ok. 30 min. do lodówki. Następnie wylepić nim formę na tartę.

Wierzch:
Sery zmiksować z cukrem oraz mąką ziemniaczaną, dodawać kolejno dwa jajka i zmiksować (krótko). Tak przygotowaną masę serową wyłożyć na ciasto.

Puree z dyni wymieszać z miodem oraz jednym jajkiem (dokładnie). Masę wyłożyć w formie spirali na ser i nieco wymieszać (do wykładania można użyć rękawa cukierniczego).

Ciasto włożyć do nagrzanego do 180oC piekarnika i piec przez 15 min. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 140 i piec jeszcze przez 60 min. Studzić stopniowo. Wystudzone ciasto schłodzić przez kilka godzin w lodówce.







Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne

stefanka (miodownik)

stefanka zwana też miodownikiem Jedno z moich ulubionych ciast. Niestety, trzeba przyznać zupełnie szczerze, że jest dosyć czasochłonne. Jednocześnie jednak smak stefanki rekompensuje (przynajmniej mi) czas spędzony w kuchni. Stefanka, zwana w niektórych regionach (czy państwach, np. w Czechach) także miodownikiem, nadaje się na każdą okazję: małe przyjęcia, święta czy też po prostu jako niedzielny deser ;).

dyniowe earl grey

ciasto dyniowe earl grey Najwyższa pora wstawić przepis na ciasto robione już dwa tygodnie temu. Gdy tylko zobaczyłem niniejszy przepis w drugiej części  „Jadłonomii” Marty Dymek,wiedziałem, że muszę spróbować go zrobić. Dobrze pamiętam wspaniały smak ciasteczek z dodatkiem herbaty Earl Grey (tam jednak niezaparzonej), na które przepis znajdziecie tutaj . W cieście dyniowym było równie dobrze, a może i lepiej, bo całość jest wilgotna, rozpływająca się w ustach. Aha! tym, którzy „Jadłonomii” nie znają mówię, że przepis jest wegański, więc niech nie dziwi was brak jajek. Ciasto piekłem w dużej keksówce i zrobiłem mniej więcej półtorej porcji przepisu z książki Dymek. Poniżej moje proporcje

nieuTARTA gruszka

tarta gruszkowa Ostatnio dopadło mnie sporo obowiązków, czasu niewiele, a słodkiego się chce. I to dobrego słodkiego, a nie kupnego. Na szczęście tarta to tylko pół godziny roboty, a może nawet mniej. Poza tym to dobry sposób na wykorzystanie kolejnych sezonowych owoców (i to jednych z moich ulubionych) - gruszek :).