10 maja 2016

ciasto rabarbarowe z żurawiną

rebarborová buchta s brusinkami


Wszyscy wiecie o mojej słabości do czeskich przepisów od Ivety 


  • 400-500 g pokrojonego rabarbaru
  • 175 g cukru + 2 łyżki do rabarbaru
  • 170 g mąki pszennej
  • 160 g mąki migdałowej (można dać o 60 g więcej, należy wtedy zmniejszyć o tyle ilość mąki pszennej)
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g miękkiego masła
  • 4 jajka
  • 2 łyżki amaretto
  • 110 g żurawiny
  • 75 g drobno posiekanych migdałów


Rabarbar wrzucić do garnka, dodać dwie łyżki cukru, podsmażyć przez ok. 10 min., mieszając co jakiś czas. Przestudzić. Piekarnik nagrzać do 180⁰C. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować masłem i oprószyć mąką.

Mąkę, sól i proszek do pieczenia wymieszać w misce. W osobnym naczyniu utrzeć masło z cukrem na puszystą pianę, następnie dodawać jajka i miksować. Dodać mąkę oraz amaretto. Tak przygotowane ciasto przełożyć do tortownicy i wyrównać. Na wierzch położyć rabarbar, posypać żurawiną i migdałami. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. godzinę.




Brak komentarzy :

Prześlij komentarz