29 maja 2016

sernik truskawkowy

sernik truskawkowy 

na spodzie biszkoptowo-orzechowym


Najpierw kupiłem ser twarogowy (sernikowy) - z myślą o zrobieniu sernika na zimno. Popatrzyłem jednak na przepisy w internecie i okazało się, że większość z nich opiera się na jogurtach lub innego typu ser (np. ricottę). Uznałem, że nie ma sensu eksperymentować, tym bardziej, że w ręce wpadł mi przepis na pieczony z twarogu sernik z tym, co miało stać się głównym bohaterem ciasta, tym, co stało się właśnie bohaterem na wszystkich straganach - truskawkami (!). I tak oto, wzorując się na przepisie z Moich Wypieków [tutaj] powstał niniejszy sernik truskawkowy na spodzie biszkoptowo-orzechowym. [Przepis na dużą tortownicę]

Składniki:

1 kg zmielonego twarogu (może być z wiaderka)
szklanka śmietany kremówki 30%
4 jajka
szklanka drobnego cukru do wypieków
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
1-2 łyżki likieru amaretto ekstraktu z wanilii
ok. 500 g truskawek

na spód:

200 g biszkoptów (mogą być podłużne)
ok. 50 g orzechów włoskich
100-120 g masła



Biszkopty i orzechy rozkruszyć np. w blenderze. Dodać do mieszanki rozpuszczone masło i wymieszać. Jeśli mieszanina byłaby zbyt sypka można dodać jeszcze ciut rozpuszczonego masła lub mleka. Na spód dużej tortownicy położyć krążek papieru do pieczenia, wysypać masę biszkoptową i wyrównać.

Ser, śmietanę, jajka, cukier, oba rodzaje mąki oraz likier zmiksować w misie (nie za długo). Część truskawek (garstkę) zmiksować w blenderze na mus, a następnie dodać do masy serowej. Masę wylać do tortownicy. Pozostałe truskawki pokroić na połówki i położyć na wierzchu sernika krągłością do góry, delikatnie zanurzając je w serze.

Sernik piec w 150⁰C przez ok. 105-110 min. (należy sprawdzić patyczkiem po ok. 90 min., czy sernik ściął się w środku, jeśli tak, można wyłączyć wcześniej). Studzić w uchylonym piekarniku. Po całkowitym wystygnięciu schować na noc do lodówki. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.


2 komentarze :